Legea nr. 2/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 36 din 12 ianuarie 2017. Dispozițiile acesteia se aplică începând cu veniturile din pensii aferente lunii februarie 2017.
Documentul prevede scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Prin urmare, începând de-acum, după ce impozitul a fost eliminat pentru pensiile de până în noul plafon, acestea cresc cu valoarea impozitului reţinut, banii ajungând în buzunarele pensionarilor.
Veniturile din pensii sunt impozitate, dacă trec de un anumit plafon, cu o cotă de 16%, se arată în Codul fiscal. Mai exact, până de curând, venitul impozabil lunar din pensii se stabilea prin scăderea din pensie a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, CASS, de 5,5%) și a sumei neimpozabile lunare de 1.100 de lei.
Cu alte cuvinte, pensiile de maximum 1.100 de lei erau scutite de impozitul de 16%, însă acest plafon a fost majorat, începând de luna aceasta, cu 900 de lei.
La începutul anului curent, potrivit datelor deținute de Casa Națională de Pensii Publice, existau peste 1,2 milioane de persoane ale căror pensii se încadrau în limita plafonului de 2.000 de lei. Lunar, valoarea impozitului reținut din pensiile acestora se ridica la peste 62 de milioane de lei.
Contribuția la sănătate a pensionarilor este plătită de stat
Același act normativ ce a apărut luna trecută în Monitor prevede că plata CASS a pensionarilor este făcută din banii statului, nu din pensii. La fel ca în cazul impozitului, suma reținută până acum pentru sănătate ajunge, începând din februarie 2017, în buzunarele pensionarilor.
„Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă venitul lunar din pensii. Contribuția se suportă de la bugetul de stat”, este precizat în Legea nr. 2/2017.
Până de curând, Codul fiscal prevedea că, „pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv (punctul de pensie este de 917,5 lei în 2017 - n. red.)”. Cu alte cuvinte, persoanelor a căror pensie era sub acest nivel nu li se oprea nici până acum CASS.
Așadar, din februarie 2017, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sănătate, CASS fiind suportată din banii statului.
Comentarii articol (30)