Conform Codului fiscal in vigoare in prezent pensiile se supun contributiei pentru asigurare de sanatate si impozitarii astfel:
- Contributia pentru asigurare de sanatate se aplica pentru suma din pensie ce depaseste 740 lei. Cota de contributie de asigurare de sanatate este de 5,5%.
- Impozitarea pensiilor se face prin retinerea unui impozit de 16% din suma ce depaseste plafonul de 1000 lei dupa ce a fost retinuta contributia pentru asigurare de sanatate.
Contributia de asigurari sociale de sanatate : 5,5%
Potrivit prevederilor art.296 indice 9, din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, astfel cum a fost modificata prin OUG nr.15 din 8 mai 2012, pentru persoanele cu venituri din pensii care depasesc 740 lei, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste nivelul de 740 lei.
Impozitul pe pensie : 16 %
Potrivit prevederilor art.70 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, orice platitor de venituri din pensie are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2008, impozitul lunar aferent venitului din pensii se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16 % asupra venitului impozabil lunar din pensii determinat prin deducerea din venitul de pensii, in ordine, a urmatoarelor :
- a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica ;
- a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei.
Sursa:
[ link extern ] /