Consumatorii vulnerabili, adică persoanele singure și familiile care nu-și permit plata integrală a cheltuielilor pentru încălzirea locuinței în timpul sezonului rece, pot solicita anual ajutorul de încălzire. Acesta poate acoperi parțial sau integral costurile de încălzire și este reglementat actualmente de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
„Ajutorul pentru încălzirea locuinței prevăzut de prezenta ordonanță de urgență ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii”, dispune actul normativ. Ajutorul este acordat, mai exact, pentru principalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, de energie electrică, de gaze naturale și de lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.
În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG nr. 70/2011, ce sunt raportate la indicatorul social de referință (ISR - în valoare de 500 de lei). Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei). Concret, cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (615 lei).
Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat anual până la data de 15 octombrie, acesta fiind termenul-limită de bază, potrivit OUG nr. 70/2011. Însă având în vedere că termenul pică sâmbătă și primăriile au program, de obicei, doar în timpul săptămânii, solicitanții ar trebui să depună cererile până astăzi. Totuși, autoritățile acceptă și cererile depuse după această dată, în timpul sezonului rece, caz în care ajutorul se acordă fie începând cu luna depunerii cererii (dacă solicitarea se face până la data de 20 a lunii), fie începând cu luna următoare depunerii cererii (dacă solicitarea se face după data de 20 a lunii). Aici, important de precizat este că sezonul rece este reprezentat de perioada 1 noiembrie - 31 martie.
Cererea și actele doveditoare trebuie depuse la primărie
Pentru a solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței, cererea, ce trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere referitoare la componența familiei și veniturile acesteia, se depune la primăria localității de domiciliu, se arată în ordonanța de urgență a Executivului. Aceasta se poate depune fie individual, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari/locatari, în funcție de situație.
Ce înseamnă... | |
Familie: | Persoană singură: |
Soțul, soția și alte persoane care au același domiciliu și/sau care locuiesc și gospodăresc împreună, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreținerea locuinței. | Persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, locuiește singură și nu se mai află în întreținerea părinților săi. |
Totuși, pentru a putea stabili dreptul la ajutor, primarii pot cere atât acte doveditoare ce atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, cât și acte doveditoare cu privire la locuință sau la bunurile deținute. „La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute (...). În vederea stabilirii dreptului, primarii solicită acte doveditoare care atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, precum și acte doveditoare privind locuința sau bunurile deținute de aceștia, inclusiv în alte unități administrativ-teritoriale”, este explicat în OUG nr. 70/2011.
Dacă actele doveditoare prezentate de solicitanți ridică suspiciuni cu privire la acordarea ajutorului, primarul poate să decidă acordarea acestui drept în baza unei anchete sociale a serviciului public de asistență socială. Mai precis, ancheta socială este opțională pentru energia termică, gazele naturale și lemnele, cărbunii și combustibilii petrolieri, însă pentru energia electrică este obligatorie. „În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, anchetele sociale se efectuează obligatoriu pentru toate situațiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat (...)”, scrie în documentul indicat.
Dreptul la ajutorul de încălzire se stabilește, pentru toată perioada sezonului rece, printr-o dispoziție a primarului. Aceasta trebuie comunicată solicitanților până la data de 15 noiembrie și trebuie să conțină numele și prenumele titularului ajutorului, cuantumul ajutorului, perioada de acordare și, în cazul persoanelor care folosesc lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, data plății.
Atenție! Ajutoarele sunt plătite de autorități direct furnizorilor, pentru energia termică în sistem centralizat, energia electrică și gazele naturale. Pentru cei care solicită lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, ajutorul se plătește o singură dată, până la 31 octombrie, însă există și varianta ca acesta să fie acordat direct în natură.
Notă: Modelul cererii și declarației pe propria răspundere este anexat la articol, însă acesta poate fi cerut direct de la primărie. În altă ordine de idei, din 2017, ajutorul de încălzire ar putea fi reorganizat complet și inclus într-un ajutor mai cuprinzător.
Dacă ai anumite bunuri, riști să nu primești ajutorul
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat în funcție de venitul net mediu lunar al familiei sau al persoanei singure, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011. Iar atunci când se stabilește venitul net mediu lunar sunt luate în calcul toate veniturile realizate în luna anterioară lunii depunerii cererii. De asemenea, autoritățile țin cont și de bunurile mobile și imobile pe care le au solicitanții. În acest sens, în Hotărârea Guvernului nr. 50/2011 există o listă a bunurilor care, dacă se află în proprietatea solicitanților, duc la refuzarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Concret, actul normativ face referire la:
-
bunuri imobile:
- clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești;
- terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
-
bunuri mobile (care funcționează):
- autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
- mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani;
- autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
- șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”;
- utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
- utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
- utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
- depozite bancare: depozite bancare de peste 3.000 de lei;
- terenuri/animale și/sau păsări: suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie.
Așadar, este de ajuns ca un solicitant să dețină fie și doar unul dintre bunurile enumerate mai sus pentru a-i fi respinsă cererea de către primar. Totuși, excepție face situația în care o persoană singură sau o familie deține anumite bunuri din listă, dar acestea sunt închiriate, arendate sau concesionate altor indivizi.
„Familiile și persoanele singure care au în proprietate, închiriere, comodat sau altă formă de deținere cel puțin unul dintre bunurile cuprinse în lista prevăzută (...) nu beneficiază de ajutor social. În situația în care unul sau mai multe bunuri (...), aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de ajutor social, este dat în închiriere/arendă/concesiune sau altă formă legală de cedare a folosinței bunurilor, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/familia care îl are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obținută în urma cedării dreptului de folosință a bunului”, lămuresc prevederile HG nr. 50/2011.
Important! Lista bunurilor care duc la pierderea posibilității de a primi ajutorul de încălzire trebuie să fie afișată, într-un loc vizibil, la sediul fiecărei primării de localitate, dar și pe site-ul acesteia (dacă există).
Comentarii articol (8)