Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, stabilite în România, care au efectuat importuri, respectiv achiziţii intracomunitare de bunuri/ servicii în alt stat membru al UE, în anul 2015, mai au timp până diseară să solicite rambursarea TVA aferentă acestora.
Pentru a obţine rambursarea TVA, persoana impozabilă stabilită pe teritoriul ţării noastre trebuie să completeze şi să transmită organului fiscal competent “Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în România" - formularul 318.
Întrucât transmiterea documentului către respectivul stat membru se efectuează doar pe cale electronică, prin intermediul serviciului „Depunere declarații online” pus la dispoziţie de ANAF, contribuabilii trebuie să deţină un certificat digital calificat obţinut de la furnizorii acreditaţi sau să benficieze de serviciile unui deţinător de certificat digital calificat.
Concret, contribuabilii trebuie să descarce, să completeze şi să valideze formularul 318 (se apasă butonul validare, din declaraţie, pentru a fi eliminate eventualele greşeli), pentru ca apoi să aplice semnătura electronică. Ulterior, persoanele trebuie să apese, pentru expediere, butonul cu textul "Trimite".
Potrivit calendarului fiscal pus la dispoziţie de ANAF, termenul-limită pentru depunerea declaraţiei este 30 septembrie a anului calendaristic care urmează perioadei de rambursare, astfel că persoanele impozabile stabilite în România care doresc rambursarea TVA achitate, în 2015, pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile care au fost prestate în beneficiul lor în statul membru în care taxa a fost încasată, precum și a taxei achitate pentru importul bunurilor în respectivul stat membru, se mai pot adresa instituţiei doar astăzi.
De altfel, decizia de aprobare sau respingere a cererii de rambursare se comunică solicitantului în termen de patru luni de la data primirii acesteia de către statul membru respectiv.
Cuantumul minim pentru care se poate solicita rambursarea de TVA
Conform normelor în vigoare, perioada de rambursare este de minimum trei luni calendaristice şi de cel mult un an. Totuşi, cererile de rambursare pot viza o perioadã mai mică de trei luni, în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la finalul anului calendaristic.
De altfel, în situaţia în care cererea de rambursare vizează o perioadã de rambursare mai mică de un an calendaristic, dar mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se solicită o rambursare nu poate fi mai mic de 400 de euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare.
În schimb, dacă cererea de rambursare se referă la o perioadã de rambursare de un an calendaristic sau la o perioadă rămasă dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro sau echivalent.
Formatul electronic al formularul 318 se obţine prin folosirea programului de asistenţă, care poate fi descărcat de pe portalul ANAF, secţiunea Info UE/ Rambursări TVA din UE.
Notă: Un ghid privind recuperarea TVA achitată în alt stat membru UE este disponibil aici.