Această aptitudine se dezvoltă între doi și trei ani, dar chiar și copiii de trei ani pot fi mai interesați de jocurile altora decât de un copil anume. Începând cu trei ani, copiii își aleg din ce în ce mai mult activitățile în funcție de prezența unui anumit copil în preajma căruia vor să se afle.
Unii copii se nasc timizi?
Timiditatea pare să aibă o componentă genetică. Deși majoritatea copiilor nu se feresc de străini, unii sunt mai timizi. Toți copiii trec printr-o perioadă în care se agață de îngrijitorul lor, dar unii tind să o facă mai tare și pentru mai mult timp decât ceilalți. Mereu există câte un copil care nu vrea să stea singur la petrecere și mereu unul care aleargă singur cu nepăsare. Timiditate este una dintre trăsăturile care ne urmează toată viața. Deși este ușor să ajuți un copil să se obișnuiască cu aceasta, e dificil, dacă nu chiar imposibil, să transformi un copil timid și retras, într-unul sociabil și expansiv în jurul căruia să roiască lumea.
Dar, și este un mare dar, cum reacționăm la comportamentul copilului nostru poate să îl influențeze. Un copil timid poate fi ajutat de părinți sensibili, pe când un copil extrovertit poate deveni retras într-o familie abuzivă. Dacă ne ferim copilul timid de interacțiunea cu alți copii, alimentăm acea predispoziție făcând și mai greu de gestionat timiditatea. Tot așa, dacă ii ignorăm temperamentul și îl aruncăm în extrema cealaltă, riscăm să îi distrugem puțina încredere în sine pe care o are. Calea de mijloc este o expunere la alți copii graduală și sensibilă.
Ajută-ți copilul să devină sociabil
- Încurajează-l să fie de ajutor; lasă-l să sorteze hainele sau să strângă masa. Copiii care se văd parte dintr-o cultură în care oamenilor le pasă de ceilalți, tind să fie mai sociabili.
- Dă un exemplu bun. Părinții ar trebui să fie politicoși, respectuoși și sensibili dacă vor ca micuțul lor să fie la fel.
- Arată-i afecțiune. Copiii mai deschiși și mai afectuoși au șanse mai mari să aibă prieteni.
- Apreciază-i calitățile sociale. Atunci când acesta este politicos sau atent, spune-i ca ești mândru de el. Așteaptă și apreciază respectul reciproc.
- Încearcă să reduci competitivitatea dintre copii. Nu împărți lucrurile în mod egal - îi va încuraja doar să caute bucata cea mai mare. Împarte în funcție de nevoi.
- Iubește într-un mod unic. Un copil care știe că este iubit pentru ceea ce este, va împărți mai ușor cu ceilalți.
Ajută copiii să se joace împreună
Adu-ți aminte că lucrurile unui copil îl ajută să se definească. O fetiță se vede ca acea fetiță cu acei părinți, acea casă, acel frate, bicicletă, jucărie, garaj și ursuleț. De aceea, a-și împărți jucăriile nu este un lucru simplu. Până la urmă, dacă ea este fetița cu un garaj de jucărie, ce se va întâmpla când altcineva se joacă cu el?
Dacă o prietenă vine la joacă:
- Discută ce jucării vor rămâne afară și ce va pune deoparte. Nu este nevoie să le împartă pe toate.
- Nu te aștepta ca ea să își împartă jucăriile ore în șir.
- Încearcă să găsești o activitate pentru copii. O nouă cutie de plastilină sau un set nou de creioane de colorat nu aparțin niciunui copil. Nici tartele cu gem pe care te ajută să le faci.
- Ai o mică discuție cu copilul tău despre a împărți și alege un cuvânt secret care să îi amintească despre ce ați vorbit. „Amintește-ți”, de exemplu, poate însemna ”amintește-ți ce am discutat”.
- Lasă-i să se descarce alergând prin casă, dansând, sărind pe și de pe canapea sau aruncând mingi de hârtie într-un scaun. Frustrarea trebuie eliberată.
- Nu ignora copiii pentru că ești fericit să îți vezi prietenul. Copiii ignorați sunt de obicei copii neastâmpărați!
Cum ajuți un copil timid
- Coase un nasture într-un buzunar și spune-i că te gândești la el de câte ori îl apasă. Un copil timid trebuie să se remonteze când simte că nu poate face față.
- Când abilitățile sociale nu sunt înnăscute, acestea trebuie învățate. Arată-i cum să se prezinte, dă-i câteva idei pentru a începe o conversație, cum ar fi „Bună, mă numesc…” și pentru a invita un alt copil la joacă.
- Îmbracă-l la fel cu ceilalți. Ultimul lucru de care un copil timid are nevoie este să iasă în evidență.
- Dacă este la locul de joacă și mai există și alți copii timizi, vorbește cu supraveghetorul sau cu ceilalți părinți despre o posibilă joacă împreună. Un prieten poate să îi dea încredere să își facă și alții amici.
- Construiește-i încredere în sine. Spune-i că este cel mai bun și apreciază-i orice efort.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)