În momentul de față, diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 lei nu se restituie contribuabililor decât la cerere. Dacă returnarea nu este solicitată, aceste sume rămân, practic, la autoritățile fiscale, urmând să fie compensate cu eventuale datorii viitoare sau să fie restituite atunci când se depășește limita de 10 lei.
„Diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale de restituit mai mici de 10 lei rămân în evidența fiscală spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmând să se restituie atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată. Prin excepție (...), diferențele mai mici de 10 lei se restituie în numerar numai la solicitarea contribuabilului/plătitorului”, dispune Codul de procedură fiscală la articolul 168.
În înțelesul actului normativ, contribuabil este orice persoană fizică, persoană juridică sau altă entitate fără personalitate juridică ce datorează impozite, taxe și contribuții sociale. Referitor la plătitor, Codul prevede că acesta este „persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligația de a plăti sau de a reține și de a plăti ori de a colecta și plăti, după caz, impozite, taxe și contribuții sociale”.
Desigur, o asemenea sumă poate părea derizorie la nivel individual. Însă dacă, de exemplu, 500.000 de contribuabili ar renunța la ideea de a cere înapoi fiecare câte 9,99 de lei, s-ar ajunge la o sumă totală deloc neglijabilă de 4,9 milioane de lei. Evident, nu căutăm neapărat să fim cârcotași, ci doar să semnalăm o posibilitate prevăzută chiar de legislație.
Informații mai multe despre recuperarea banilor plătiți în plus la stat sunt în acest articol.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (1)