Articol scris de Andrei Ene, managing partner - Accountable.
În cele ce urmează am sintetizat o listă de aspecte la care oamenii se așteaptă mai puțin atunci când decid să devină întreprinzători. Cunoașterea lor creează o imagine mai realistă a antreprenoriatului și te ajută să-ți calibrezi eforturile în mod corespunzător.
- Nu toți din jurul tău te vor sprijini. Vei fi surprins să vezi că oameni foarte apropiați, poate chiar cel mai bun prieten sau partenerul de viață, nu te vor înțelege și sprijini în aventura în care vrei să pornești. Antreprenoriatul este o viziune pe care o ai tu însuți și pe care este greu să o împărtășești celorlalți. Ce poți face? Mergi înainte pe drumul tău, dar pleacă urechea și la părerilor altora. Fără să vrea, ar putea să-ți deschidă ochii cu privire la amenințări sau puncte slabe pe care tu nu le percepi. Rămâne totuși primordial faptul că tu ești cel cu credința și speranța de a crea ceva nou, indiferent dacă vezi sau nu toate fațetele problemei. Chiar dacă vei ajunge să oprești proiectul, tot va fi un succes: vei fi învățat niște lecții extraordinare.
- Vei constata o mare diferență între previziune și realitate. Foarte puține lucruri vor fi așa cum te-ai așteptat să fie. Lipsa ta de experiență te va face să estimezi eronat aproape totul, ceea ce va conta însă la final va fi capacitatea de adaptare și perseverența. Antreprenoriatul este, în primul rând, un proces de învățare și nu există cale mai bună de a învăța decât încercarea și eroarea. Ce poți face? Continuă, bucură-te de fiecare lecție și, când vei fi întreprinzător cu experiență, vei vedea că planurile și estimările tale sunt din ce în ce mai aproape de realitate. Până atunci, călătoria poate fi extraordinar de frumoasă.
- Vei juca mai murdar decât crezi. Fiecare întreprinzător pornește la drum cu un model ideal pe care își imaginează că va reuși să-l implementeze. Mai ales cei care au avut de suferit din postura de angajat și și-au promis că în firma lor nu se vor întâmpla niciodată lucrurile trăite sau văzute la angajatori. Realitatea va arăta însă cum stau lucrurile cu adevărat. Și asta pentru că, de la o discuție teoretică cu colegii despre cum ar trebui să facă alții lucrurile și până la a le face tu însuți din postura de întreprinzător, este cale lungă. Pentru că problema s-a schimbat de la una de teorie la una de supraviețuire. Da, ai auzit bine, de supraviețuire. Și ce nu este în stare să facă un om atunci când viața sa este în pericol? Puține lucruri... Este nevoie de mult caracter și determinare pentru ca succesul să fie construit pe etică și moralitate, dar nu este imposibil.
- Orice buget ai avea la dispoziție, acesta va fi insuficient. O vorbă din popor spune că, atunci când vine vorba despre bani, omul este precum gazul dintr-un vas: se întinde cât este vasul de mare. Asta înseamnă că, la debutul antreprenorial, vei avea grijă să găsești o destinație pentru fiecare bănuț de care dispui, nu vei lăsa nimic necheltuit. Și de ce ai face-o? Chiar crezi vă vei avea succes. Problemele vor apărea însă atunci când, pe de o parte, cheltuielile vor fi mai mari decât te aștepți pentru capitolele cunoscute, dar și când, pe de altă parte, vor apărea capitole noi de cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut. Nu-ți va rămâne decât să te lupți și mai tare, să scoți bani de unde nici nu te-ai gândit și, în final, să înveți să gestionezi banii așa cum trebuie.
- Clienții tăi vor fi cu totul alții decât te-ai așteptat. Acest aspect este în special valabil în afacerile de prestări servicii, dar cred că poate fi extrapolat și la alte domenii de activitate. Ca întreprinzător, pleci la drum văzând semnul dolarului pe fruntea multor oameni, care ulterior se vor dovedi a nu fi în piața ta țintă. Acest lucru se întâmplă tot datorită lipsei de experiență, nu înțelegi încă foarte bine marketingul afacerii tale. Ce poți face? Continuă prospectarea, caută mereu și mereu clienți noi și încearcă să le înțelegi decizia de cumpărare. Știind ceea ce caută, vei putea să le oferi exact acel lucru.
- Vei munci chiar mai mult decât atunci când erai angajat. Ei bine, despre treaba asta se tot scrie și este adevărat, dar trebuie să permiți acest lucru numai pentru o vreme. Așa este, întreprinzătorul debutant, fără resurse suficiente, va munci mai mult decât orice angajat al său. Însă, ideea este să faci această perioadă cât mai scurtă și să ajungi cât mai repede să gândești și să iei decizii pentru afacerea ta în loc să muncești în cadrul ei. Nu te vezi în postura de a lua decizii strategice pentru firma ta și preferi să fii implicat în rutina de zi cu zi? Angajează-ți un om mai bun ca tine la asta și lasă firma să se dezvolte, vei avea mai mult de câștigat în acest fel.
- Lucrurile vor lua o turnură pe care nu ai prevăzut-o. Așteaptă-te să fii surprins de furtună și deviat de la curs atunci când demarezi o afacere. Vei ajunge să schimbi obiectul de activitate al firmei, vei explora zone la care nu te-ai gândit niciodată, vei face profituri acolo unde nu te așteptai și vei înregistra pierderi în zone pe care le considerai sigure. Permite-ți să te răzgândești, dă-ți voie să descoperi că există căi mai bune decât ai prevăzut tu inițial. Mergi înainte, dar fii flexibil și adaptabil. Până la urmă acesta este spiritul antreprenorial: dorința de a identifica o nevoie, de a o acoperi, și de a simți împlinire făcând acest lucru.
Cele șapte puncte de mai sus pot fi percepute ca aspecte negative ale antreprenoriatului, pentru că aduc turbulență și dezamăgire. Nu sunt însă decât căi prin care vei învăța și trebuie îmbrățișate cu bucurie, așa cum ai îmbrățișa niște profesori buni ce-ți dau lecții valoroase despre viață. Totuși, pentru echilibru, punctăm mai jos și trei aspecte evident pozitive pe care le vei trăi din postura de întreprinzător de succes.
- Vei fi independent financiar. Antreprenoriatul de succes te scapă de grija banilor, dar este important să înțelegi și faptul că, atunci când cresc veniturile, vor crește și cheltuielile, iar arta gestionării banilor trebuie să fie chiar mai fină în această situație.
- Vei putea să te exprimi profesional. Dacă aveai idei neapreciate când erai în postura de angajat, acum este momentul să le pui în practică. Vei vedea însă că acum le vei privi chiar și tu cu mai multă atenție și te vei gândi de trei ori înainte să treci la acțiune.
- Te vei simți împlinit. Ce senzație poate fi mai minunată decât atunci când, făcând ceea ce-ți place, îmbunătățești viața clienților tăi și ești plătit pentru asta?
Comentarii articol (2)