În primii ani, o sa vezi că bugetele pe care le construiești au o legătură mai mică sau mai mare cu realitatea din teren. E normal să fie așa, nimeni nu s-a născut învățat. Știi ce-ar fi anormal? Să te bazezi 100% pe estimările pe care le faci în primii ani ai afacerii. De fapt, asta e unul din secretele cele mai interesante ale unei cariere lungi de antreprenor: să faci estimări suficient de corecte și, în același timp, să ai așteptări suficient de realiste de la estimările pe care le faci tu în privința oamenilor, a vânzărilor, producției ori profiturilor din primii ani de viață ai afacerii.
Hai să vorbim deci, practic, despre acele situații care te vor pune în dificultate majoră, chiar de la începuturile afacerii tale.
Trei pași pe care ar trebui să îi depășești la începuturi
1. Un manager bun nu e neapărat un tehnician bun. E mult mai mult de atât, cel puțin asta e părerea mea. Un manager trebuie să știe să-și impună viziunea colectivului cu care lucrează, atrăgând totuși, extrem de flexibil, opinii și critici din jur, pentru a se îmbunătăți șansele companiei de a reuși să facă ceva important în viață.
2. Chiar dacă îți pare inutil de la început, încearcă să ai ajutor de specialitate în deciziile tehnice. O groază de oameni pornesc la drum fără ajutor juridic sau financiar / fiscal de specialitate. E, cumva, de înțeles. Atunci când ai bani puțini, e complicat să-ți imaginezi că i-ai da pe lucruri care îți par inutile.
Am întâlnit, însă, în experiența mea, foarte mulți oameni care, din cauza unor contracte prost făcute chiar în primii ani de existență ai afacerii, au aflat ulterior că, oricât de mult se bucuraseră de succesul companiei, acel succes stătea pe un piedestal șubred. Nu zice nimeni să-ți angajezi cei mai scumpi consultanți din piață. Dar să eviți să faci singur contracte, să eviți să faci singur calificări fiscale ale activităților tale, pentru că acest bumerang se întoarce fără excepție împotriva ta la un moment dat.
3. Mintea ta nu e deloc obișnuită să fie stresată atât de des. Și o să se vadă asta în toate reacțiile pe care le vei avea, atunci când trebuie și când nu trebuie. Un antreprenor e, în multe privințe, o persoană care se dă zilnic într-un roller coaster. Nu eșți bolnav psihic dacă simți că, deși dimineață aveai motivație și simțeai că poți urni lumea din loc, seara sfârșești prin a adormi deprimat, punând la îndoială toate lucrurile pe care le-ai făcut până acum.
Într-un fel, mintea ta e cel mai mare prieten al tău, dar și cel mai mare dușman deopotrivă. Și, pentru a reuși în cariera de antreprenor, e vital să o obișnuieșți cu acest tip de viață. Unii te sfătuiesc să nu mai pui totul la suflet. Eu știu că e imposibil, deci n-o să îți spun asta niciodată. Ce pot să-ți spun, însă, e că am căutat întotdeauna să fiu deschis în privința problemelor și gândirii mele cu cei din jur, oameni din companie sau membri ai familiei, pentru că a fi antreprenor nu e echivalent cu a trece singur prin toate.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Deschizi o afacere? Probleme și soluții pe care ar trebui să le analizezi chiar de la început. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)