1. Dezvolți un proiect social. Tu și cei din jurul tău sunteți voluntari. Banii ajung doar pentru cei pe care vreți să îi ajutați, nu și pentru voi.
Cel mai complicat lucru din lume e să îi ajuți pe alții. În primul rând, pentru că unii oameni nu vor să fie ajutați. Ori pentru că, deși vor să fie ajutați, așteaptă un alt fel de ajutor decât ăla pe care îl dai tu. Așa se face că, implicat într-un proiect social, te vei simți adesea în rolul unui om care face bine cu forța. Iar această realitate ar trebui să te determine să iei niște măsuri de prevedere importante, în privința așteptărilor tale și ale echipei cu care lucrezi la proiect.
Declarativ, mulți oameni au ”în sânge”, abilitatea de a-i ajuta pe alții. Atunci când vorbim practic, însă, această abilitate se poate prezenta sub mai multe forme. Unii o fac benevol, gândindu-se la un bine comun în spirijinul căruia lucrează. Alții, în schimb, o fac gândindu-se că vor primi, la un moment dat, ceva de la viață pentru că i-au ajutat pe cei din jur. Într-un final, mai rămân oamenii care fac lucruri benevol, doar de fațadă, în timp ce în spate așteaptă onoruri, bani sau altele de la cei pe care îi ajută.
Sfatul meu ar fi să încerci, pe cât e posibil, să lucrezi cu oamenii din prima categorie. Să îți dezvolți un simț în a-i identifica și ține lângă tine. Să știi că lor le va fi, din când în când, greu să-și găsească un drum, greu să identifice motivele pentru care fac ceea ce fac, greu să își pună, iar și iar, sufletul pe tavă pentru niște străini de la care nu așteaptă nimic în schimb. Cu ei, motivarea va însemna o luptă constantă, plină de greutăți, care te va determina uneori să nu-i mai vezi utilitatea, dar în care, dacă ieși învingător, ai toate șansele să-ți vezi proiectul sus, sus de tot, acolo unde nu visai înainte.
Atunci când ești implicat într-un proiect social, ai, de fapt, mai multe proiecte de care trebuie să ai grijă:
- Primul proiect e format din oamenii / animalele / locurile unde vrei să produci schimbare;
- Al doilea e format din membrii echipei tale. Oameni pe care, indiferent de anotimp, va trebui să îi ții în priză permanent, să îi înțelegi, să le accepți punctele ciudate și să le pui în valoare punctele forte;
- Al treilea proiect, indiferent de ce ai crede, ești tu. Știu mulți fondatori asemenea ție care și-au dedicat viața unui scop, dar care n-au gândit ce se va întâmpla cu acel scop dincolo de viața lor. Și s-au poticnit, apoi, ori de câte ori sănătatea ori viața le-a pus piedică. Pentru că, într-un mod ciudat, deși gândiseră proiectul lor în cel mai complex mod cu putință, nu și-au pus niciodată problema că ei ar fi veriga slabă din tot acel proiect.
2. Dezvolți un proiect comercial. N-ai bani de investit, așa că apelezi la alți oameni, ca parteneri în afacerea pe care vrei să o dezvolți. La început, nu câștigați niciunul nimic, așa că vă trebuie suficientă motivare să mergeți înainte.
Aici, vorbim despre ceea ce, în mod obișnuit, poartă numele de co-fondatorii unei companii. Oameni care, la începuturi, își pun munca la bătaie, fără să câștige nimic. Oameni care speră ca, mai apoi, pe măsură ce compania va crește mare, să își recupereze salariile neprimite în toți acei ani de început. În cazul lor, va trebui să ai grijă să construiești reguli clare în privința unor situații de genul:
- Cum procedați atunci când cineva, după o perioadă mai lungă de muncă, se retrage din companie? Rămâne asociat, în continuare, se împart părțile lui către ceilalți?
- Cum procedați atunci când, la momentul la care compania are bani, unii oameni muncesc mai mult, iar alții mai puțin? Cum se face salarizarea lor, având în vedere toată perioada de dinainte, când n-au câștigat bani?
Și situații ar mai fi multe, dar înțelegi ideea.
În loc de încheiere, te las cu un exercițiu:
Imaginează-ți proiectul pe care vrei să îl dezvolți. Apoi, dintre toți cunoscuții tăi, încearcă să pui pe hârtie numele a trei persoane cu care ai putea lucra în acel proiect. Scrie, alături de fiecare nume, câte trei lucruri pe care le consideri importante pentru persoanele în cauză (bani, faimă, implicare socială etc.) și trei modalități prin care ai putea să motivezi persoanele în cauză să ajute la dezvoltarea continuă a proiectului.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să motivezi oamenii cu care lucrezi și să dezvolți proiecte pe care nici nu visai că le vei face. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)