Şi totuşi, am întâlnit mulţi prieteni care se confruntă cu o astfel de situaţie şi care aproape întotdeauna eşuează în a-şi proteja organismul. Unii s-au îngrăşat, alţii au cedat psihic şi-şi văd afacerile la o scară mai mică. Cel mai mulţi, însă, se blochează. Ajungi la un anumit nivel şi nu-l poţi depăşi nu pentru că n-ai putea, nu pentru că nu eşti capabil să o faci, ci pentru că n-ai învăţat să-ţi antrenezi mintea să sară peste acel obstacol.
Aici îmi vine în minte ideea echilbrului interior pe care trebuie să îl atingi la un moment dat. Fără el, niciun fel de performanţă nu poate fi obţinută. Şi aici mai merită purtată o discuţie. Pentru mulţi oameni, echilibrul înseamnă exclusiv o viaţă tradiţională, cu familie, copii, mulţi prieteni şi mai toate dorinţele atinse, bifate şi puse cuminţi în diferite rafturi ale minţii lor.
În unele cazuri, oamenii lipsiţi de toate aceste lucruri se consideră automat a fi dezechilibraţi şi devin obsedaţi de sentimentul că există un ceas, undeva, în mintea lor, iar ticăitul lui se aude din ce în ce mai tare. Ei n-au reuşit să se împlinească. Ceasul biologic e genul de nebunie care te marchează pe la 30 şi ceva de ani şi-ţi opreşte în loc dezvoltarea pentru a te arunca într-o criză existenţială foarte ciudată.
Unii ar zice că-i un eşec în sine. Eu mă gândesc însă la noi şi la crizele noastre ca la un fel de aluat de pâine, flexibil şi curios de moale, care se poate împleti şi coace în forme infinite şi care poartă, simplu, denumirea de viaţă. Dacă n-ai crize existenţiale în viaţa ta, dacă din când în când nu te întrebi de ce n-ai ajuns unde trebuia şi unde ai greşit pe drum, dacă nu treci prin perioade în care să-ţi pară că ai eşuat, probabil că nu trăieşti.
Ca antreprenor, când te confrunţi cu o astfel de criză, fie că e declanşată de oboseală sau de alţi factori, încearcă să nu transmiţi tumultul tău interior către oamenii cu care lucrezi. Vorbeşte cu prietenii tăi, vorbeşte cu oricine vrea să te asculte şi încearcă să găseşti o cale în care să poţi merge mai departe. Crizele nu se înfruntă, ci se includ în viaţa ta normală. Înveţi să trăieşti cu sentimentele în cauză, nu le ignori. Pentru că altfel, în scurtă vreme, ele vor reveni cu şi mai mare intensitate, obligându-te să le bagi în seamă.
Criza ta personală nu trebuie să fie un obstacol în calea dezvoltării proiectului tau. Deleagă cât mai mult, încearcă să-ţi creezi un program cât mai strict şi cât mai palpabil de lucru şi treci pe pilot automat. Pune-ţi în minte că eşti conştient de criza prin care treci, ştii că e doar un moment din viaţa ta şi nu-ţi va defini de acum înainte toată existenţa. Şi împacă-te cu ideea că aşa evoluezi, ca om.
Da, ai nevoie să evoluezi rapid, însă trebuie să-ţi adaptezi ritmul la putinţa reală a corpului tău. Eşti om şi oricâte ziduri ţi-ai propune să sari, la un moment dat te vei trezi julit şi plin de vânătăi. Şi corpul tău va avea nevoie să se vindece înainte de a-şi continua aventura. Viaţa îţi dă multe lucruri. Trebuie doar să ştii să le primeşti. E o regulă pe care am învăţat-o greu. Şi încă nu o stăpânesc pe deplin.
Şi am mai învăţat ceva. Că la finalul zilei, contează mai mult cât ai dat înapoi şi nu cât ai acumulat. În fond, noaptea, visele sunt despre cum te simţi, nu despre ce avere ai. Sau cel puţin eu aşa păţesc.
În loc de încheiere, te las cu un exercițiu:
Imaginează-ți două scenarii în care evenimente mai mult sau mai puțin serioase ar putea să te împiedice să te ocupi de proiect. În primul scenariu am vorbi despre o incapacitate parțială, iar în al doilea despre o incapacitate totală. Cum ai vedea mersul proiectului, în acest caz? Cine s-ar ocupa de el? Ar fi bine să îți notezi planurile despre care vorbim, în cel mai mic amănunt, până când reușești să construiești ceva coerent. Vorbește cu colegii tăi despre aceste planuri și integrează-le apoi în viața proiectului tău.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să motivezi oamenii cu care lucrezi și să dezvolți proiecte pe care nici nu visai că le vei face. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)