Atunci când ne ascultă, colegii de birou, prietenii sau oamenii din audiența unui eveniment au nevoie să poată urmări logica spuselor noastre. Au nevoie să țină minte de unde a început discuția, care e drumul pe care merge, care e contextul ce o ajută să devină din ce în ce mai clară și, nu în ultimul rând, care e concluzia, punctată corect. Doar că realitatea nu seamănă întotdeauna cu teoria.
Pune-te în mintea celui care te ascultă
E important să te gândești cât de specializat trebuie să fie el, ca ascultător al explicației tale, pentru a înțelege cu adevărat ce vrei să spui. Are nevoie de cunostințe tehnice sau de specialitate anterioare? Are nevoie de un anumit gen de orientare a tiparului de gândire (trebuie să fie analitic?) pentru a înțelege? Explicația ar trebui personalizată pe tiparul oamenilor care ascultă. Dacă vorbești cu un copil de 7 ani, e imposibil să-i explici un lucru printr-o analogie cu un concept pe care n-are nicio șansă să îl știe. Știu că ți se pare un sfat absurd, evident că te-ai gandit la asta. Doar că, din propria mea experiență îți spun, niciodată nu te gândești cum trebuie la punerea în mintea ascultătorului. Întotdeauna presupui că știi ce e în mintea celor care te asculta. Iar presupunerea, așa cum am cunoscut-o eu în toți anii din urmă, e cel mai mare dușman al unei explicații frumoase.
Întreabă-te de ce ar vrea să asculte explicația ta
Știi, unele lucruri nu sunt interesante pentru toată lumea, oricat de mult ne-am dori noi să fie așa. Familia mea știe câte lucruri “interesante” le-am explicat de-a lungul timpului, deși probabil nu și-ar fi dorit niciodată să le audă. Mi-a luat timp să învăț să discern că, oricât de mult mi-aș dori, modul în care se comportă o bază de date la trafic mare, ori modul în care trebuie tratată o situație generată de administrarea unei mari comunități online nu sunt situații interesante pentru toată lumea.
Fă-ți un plan de discuție
Cum spuneam mai sus, e important să definești mai întâi conceptele de bază, fără de care explicația nu funcționează. Apoi e important să știi exact ce ai de spus atunci când explici, care sunt punctele principale ale argumentației tale. Întâi vreau să spun asta, apoi trebuie să ajung aici, pentru ca în final să punctez asta. Simplu și fără prea multe zorzoane. La final, punctează încă o dată concluziile. De asemenea, pe parcursul discuției, punctează acele elemente pe care vrei ca oamenii ceilalți să le țină minte.
Acceptă întrebări atunci când ele apar în mintea celor cu care vorbești
Nu-i obliga să le țină minte pentru finalul explicației, pentru că n-o să poată ține minte decât puține astfel de întrebări. Oamenii învață lucruri în diferite moduri. Unii preferă să tacă, să asculte și să pună singuri cap la cap conceptele pe care le aud cu lucrurile pe care le știu deja. Alții preferă să asculte și, atunci când li se pare că nu înțeleg, să întrebe chiar și lucruri care celorlalți le par prostești, în ideea că așa învață cu adevărat ceva din explicația cu pricina.
Din experiența mea de până acum, am observat că oamenii sunt extrem de mulțumiți atunci când le dai posibilitatea să întrebe lucruri oricând le vin întrebări în minte. Explicația ta capătă, deja, multe bile albe doar pentru că oferi deschidere maximă atunci când e vorba despre dialog.
În loc de încheiere, te las cu un exercițiu:
Încearcă să te gândești că ai în față un copil de 7 ani, o doamnă în vârstă, de la țară și un coleg de muncă. Pregătirea lor e diversă și e evident că nu le poți explica tuturor ce este internetul, fără să concepi o prezentare specializată pentru fiecare dintre ei. Gândește-te cum ai proceda în cazul în care ai fi obligat(ă) să explici astfel de lucruri oamenilor despre care ți-am zis mai sus. Ce e, deci, internetul?
Sfatul meu ar fi să eviți să spui că internetul e o rețea între calculatoare și atât. Încearcă să le explici folosind termeni și concepte pe care fiecare dintre acei oameni le au.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să explici un lucru celor din jur, în așa fel încât să fie înțeles cu ușurință chiar și de un copil. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)