Iată câteva dintre observațiile pe care le-am făcut de-a lungul timpului:
1. Atenția joacă un rol vital, atunci când vorbim despre audiență.
Unii oameni sunt mai atenți, alții mai puțin atenți atunci când se raportează la o explicație. Cu toate acestea, e rolul celui care explică să aibă o audiență conectată și pregătită să asculte. Am observat că, atunci când permiți unora dintre oamenii care ascultă să vorbească ori să aibă atenția îndreptată în altă parte, de regulă ei deranjează și alți oameni. Numărul celor care vor prinde doar o parte din explicația ta va fi, deci, și mai mare. Iar atunci când oamenii prind doar o parte dintr-o explicație, completează celelalte părți folosind concepte proprii. Și, în final, deși te-ai dus acolo să le vorbești despre avioane, te trezești cu oameni care te-au ascultat jurând că tocmai le-ai povestit despre circuitul apei în natură.
Sfat: primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să explici ceva unor oameni e să te asiguri că sunt atenți la tine. Nu impune atenția așa cum o fac profesorii la școală, pentru că adulții nu răspund bine la ideea atenției cu forța. Oamenilor mari trebuie să le furi atenția folosind povești, anecdote, glume sau alte lucruri care să-i facă să considere că merită să te urmarească pe tine, în detrimentul activității pe care o făceau până atunci.
2. Ca să le poți atrage atenția oamenilor din audiență, trebuie să știi cine sunt, cu ce se ocupă etc.
E important să știi. Sunt profesioniști, sunt oameni pe care îi introduci în subiect, sunt oameni pentru care subiectul nu e important, dar au fost aduși acolo semi-forțat, pentru un training de companie? Ultima categorie, mai ales, e cea care o să-ți dea cea mai mare bătaie de cap.
Pentru ei, trebuie să reușești să construiești o explicație suficient de relaxată și de ușor de urmărit, încât să le captezi atenția pe principiul că ”uite, merită să ascult, că învăț lucruri foarte interesante”.
Dacă nu știi cine e în sală, explicația ta ar putea fi ori suficient de slabă în detalii (profesioniștii te vor pune imediat la zid, prin mimică, gesturi sau întrebări), ori foarte sofisticată pentru oamenii prezenți (și o să vezi oameni care se uită la telefoanele mobile, care cască ori care privesc în gol, absenți, sperând că poate timpul trece mai repede așa).
Sfat: Începe întotdeauna explicația ta cu o trecere rapidă prin sală, rugând oamenii să se prezinte și să-și stabilească punctele de interes. Acest tur o să-ți dea suficient timp să îți stabilești metodele cele mai bune de a relaționa cu acei oameni. Daca ai oameni care știu deja multe lucruri despre subiectul pe care vrei să îl explici, spune-le că s-ar putea să îi rogi să te ajute în prezentare / explicație.
O să observi că, atunci când explicația vine și de la cineva din sală, cineva care punctează că e corect ce spui tu, o să îți fie mult mai simplu să te impui în fața acelor oameni ca un vorbitor experimentat, care știe despre ce vorbește. În plus, oamenii tind să fie mult mai atenți la oameni pe care-i cunosc, așa încat folosirea unui om din audiență s-ar putea să fie exact ce ai nevoie pentru a livra o explicație perfectă.
3. Imaginează-ți că vorbești unor copii de la școala primară.
E o metodă extrem de simplă de a-ți pune mintea la contribuție atunci când concepi o explicație. Copiii n-au definite multe concepte pe care noi, oamenii mari, le luăm de bune. Ei nu știu nici ce e bomba atomică, nici ce e electricitatea ori democrația. Prin urmare, că să le poți explica ceva trebuie să recurgi la concepte mult mai simple și ușor de înțeles.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să explici un lucru celor din jur, în așa fel încât să fie înțeles cu ușurință chiar și de un copil. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)