M-am surprins adesea spunându-le oamenilor din sală să se uite la mine și nu la perete, atunci când vreau să explic ceva important. Apoi dau din mâini, le desenez forme în aer și trag de ele într-o direcție sau alta, folosesc flipchart-ul (suportul de foi de hârtie pe care se poate scrie) ca să exemplific lucruri.
De mii de ani, oamenii s-au obișnuit să urmărească gesturile și mimica altor oameni. Le e mult mai simplu să urmărească un om care vorbește și să-i urmărească mișcările în același timp. E natural așa. Întotdeauna, când vorbești cu cineva îi asculți vorbele, dar îi percepi și limbajul trupului. Din combinația asta reiese, cu adevărat, dialogul dintre noi.
Așa se face că, din prezentare în prezentare, momentele în care le spun oamenilor să se uite la mine sunt din ce în ce mai lungi, iar numărul oamenilor care pleacă înțelegând mai bine subiectul e din ce în ce mai mare.
Dacă aș putea desena, pe un ecran invizibil, în fața lor, lucruri pe care ei să le urmărească, probabil că ar fi și mai bine. Sigur, folosesc flipchart-ul, dar el are marele dezavantaj că te pune să stai cu spatele la audiență, iar mie nu-mi place asta deloc.
Atunci când vorbești liber, trebuie să pregătești prezentarea din mai multe perspective:
- Găsește, cam o dată la două - trei minute de prezentare, o idee scurtă pe care vrei ca oamenii să o rețină. Repet-o cât de des poți. Repet-o și la finalul capitolului în care ai dezbătut subiectul respectiv.
- Repetă, de fiecare dată, ideile principale din trecut. Ai ajuns la capitolul 2? Repetă ideea importantă de la capitolul 1, apoi repet-o și pe cea de la capitolul 2. Urmează același drum până la final, când ideile vor fi fost repetate de un număr suficient de mare de ori, încât să fie fixate în minte.
- Nu te sfii să-ți folosești corpul și mișcările pentru a exemplifica lucruri importante. Cum spuneam mai sus, oamenii țin minte mult mai ușor că ai desenat ceva prin aer, decât că le-ai arătat o schiță complexă pe un perete.
Dincolo de toate, însă, atunci când vorbești liber, vorbește liber. Uită-te în ochii lor, mergi printre ei, folosește oamenii din sală pentru a le atribui roluri, pune-i să tranzacționeze unii cu alții și așa mai departe. O să vezi că vor ține minte jocul tău mult mai bine decât dacă le-ai da o prezentare scrisă undeva.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să explici un lucru celor din jur, în așa fel încât să fie înțeles cu ușurință chiar și de un copil. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)