De aceea, e vital să eviți anumite formulări pe care le vom discuta mai jos. În plus, e important să punctezi acele lucruri pe care le consideri vitale în explicația ta, pentru că ele vor deveni fundamentul reușitei în cariera ta de om care explică bine.
Cuvintele de evitat sunt, oarecum, logice. Și logic e și contextul în care ele trebuie evitate.
Ca regulă, evită să continui o explicație interesantă folosind cuvântul ”dar”. Acum, sunt multe modalități de-a explica lucruri. Poți porni de la o premisă oarecum corectă, dar să punctezi apoi, folosind un ”dar” artistic formulat, ipoteza corectă. Atunci e ok. Ce nu e ok e să folosești un ”dar” după ce anterior ai încercat să convingi oamenii de justețea ipotezei tale. Din păcate, în acea situație, ascultătorul ori ascultătorii vor ține minte un singur lucru: ce urmează după acel ”dar”. Mintea lor se va bucura major că poate arunca la coș balastul informațiilor de până atunci și va putea să se concentreze pe lucruri care par mai importante. Iar tu nu-ți dorești asta. Ai grijă, deci, la utilizarea cuvântului ”dar” în explicațiile tale. Și nu vorbim despre cadouri :).
”Serios vorbind” e o altă sintagma care blochează explicații. Oamenii care utilizează, de regulă, sintagma ”serios vorbind” le spun celorlalți un singur lucru: că până atunci n-au vorbit serios, că lucrurile spuse anterior sunt unele de neluat în seamă. Bineînțeles, poți folosi ideea asta atunci când spui povești oamenilor, înainte de explicația serioasă, atunci când povestești anecdote sau spui glume. Da, atunci poți indica faptul că, de la un moment încolo, vorbești serios. Altfel, încearcă să nu arunci la coș tot ce s-a spus înainte.
”Sincer” e cuvântul folosit de oamenii care transmit ideea că, înainte de el, i-au mai mințit un pic pe cei care ascultă. Știu că simți nevoia, de multe ori, să punctezi faptul că acum chiar vorbești din inimă. Și sunt sigur că așa e. Folosind, însă, sintagma ”sincer” într-un context nepotrivit, transmiți ideea că înainte e posibil să fi mințit un pic.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Cum să explici un lucru celor din jur, în așa fel încât să fie înțeles cu ușurință chiar și de un copil. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)