Tarifele maxime RCA, ce se vor aplica timp de șase luni de zile, au fost aprobate miercuri de Guvern, prin hotărâre, și urmează să apară curând în Monitorul Oficial. Asigurătorii de pe piață vor fi nevoiți să le respecte, altfel vor risca amenzi de până la 50.000 de lei. În acest context, unii asigurați vor să știe, în cazul în care deja au plătit tarife mai mari decât viitoarele tarife maxime, dacă pot cere înapoi o parte din bani și apoi să încheie noi polițe.
Despre acest aspect, avocatul Adrian Cuculis ne-a spus că tarifele maxime nu se vor aplica retroactiv. Astfel, restituirea parțială a sumei deja achitate de asigurați, în condițiile în care tarifele aplicate lor sunt peste cele maxime, nu va fi posibilă decât dacă va fi reglementată expres printr-un act normativ. Sau dacă asigurătorii RCA vor fi deschiși unei discuții cu clienții dezavantajați de tarifele maxime ale Guvernului.
„Soluția juridică ar putea veni printr-un proiect de act normativ prin care statul să constate că asigurătorii au încasat polițe cu preț prea mare în comparație cu asigurarea efectivă pe care o ofereau și cu gradul de risc de țară. Opinez că o restituire de sumă nu ar putea să intervină fără ajutorul unui act normativ sau ar putea în condițiile în care companiile mari de asigurări ar dori o bună colaborare prezentă și viitoare cu clienții lor”, a lămurit, la solicitarea AvocatNet.ro, Adrian Cuculis. De altfel, ideea că tarifele maxime nu vor avea aplicabilitate retroactivă, pentru cei ce deja au plătit tarife mai mari, ne-a fost confirmată și de un reprezentant al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Condiția stabilirii unui cadrul legal pentru rezilierea sau renegocierea asigurărilor RCA deja încheiate, pentru care s-a plătit mai mult decât se va plăti în baza tarifelor maxime, a fost prezentată și de avocatul George Lipănescu: „Bănuiesc că vom avea de a face cu două situații posibile. Prima este cea în care polița în vigoare, stabilită conform valorii maxime la data emiterii sale, este inferioară și noii cote maxime stabilite de ASF, caz în care probabil nu va exista o modificare de tarif din partea asigurătorului. Iar varianta a doua este cea în care prima de asigurare depășește noul maxim stabilit de ASF. În acest al doilea caz, consider că ar trebui să fie emisă o normă, un regulament care să reglementeze situația asiguraților care vor dori rezilierea sau renegocierea asigurărilor încheiate”.
Denunțarea unilaterală, o altă soluție
George Lipănescu ne-a spus că există și o altă soluție, reglementată actualmente de Codul civil: denunțarea unilaterală a contractului RCA. Într-un asemenea caz, asiguratul ar trebui doar să respecte un termen legal de preaviz.
„În lipsa unei soluții unitare, normative, cu caracter special, asigurații pot recurge la reglementările generale, Codul civil prevăzând că «denunțarea contractului de asigurare de către una dintre părți se poate efectua numai cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 20 de zile calculate de la data primirii notificării de către cealaltă parte». O astfel de denunțare ar produce efecte pentru viitor, iar în acest caz societatea asigurătoare ar trebui să restituie asiguratului o cotă din prima de asigurare aferentă perioadei cuprinse între data rezilierii și data prevăzută inițial pentru finalul perioadei asigurate”, a punctat avocatul consultat de redacția noastră.
Dacă asigurătorii RCA nu vor lua în considerare denunțările unilaterale ale clienților, George Lipănescu a spus că „asigurații se pot adresa justiției pentru a constata încetarea contractului de asigurare și pentru a obliga asigurătorul la plata diferenței de primă”.
Referitor la denunțare, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, noul cadru legal al asigurărilor RCA, prevede doar că aceasta poate interveni la recalcularea primei de asigurare, când clientul a dat informații false la încheierea contractului, la retragerea autorizației asigurătorului sau la intrarea acestuia în faliment. Totuși, așa cum am scris mai sus, regulile generale referitoare la contractele de asigurare prevăd posibilitatea denunțării unilaterale cu respectarea preavizului de 20 de zile.
Notă: Odată cu reglementarea asigurărilor obligatorii auto prin ordonanță de urgență, Guvernul a înlocuit ideea de poliță RCA cu cea de contract RCA. Tarifele maxime adoptate ieri de Guvern pot fi consultate integral aici.
Comentarii articol (2)