Din 2016, odată cu modificările aduse de Codul fiscal în zona taxelor şi impozitelor locale, persoanele care cumpără pe parcursul anului o maşină datorează impozitul aferent către bugetul local începând cu anul următor.
În consecinţă, cei care vând un automobil în decursul anului, sunt nevoiţi să plătească impozitul pentru întregul an, în termenele stabilite de autorităţi, chiar dacă au folosit respectiva maşină numai pentru câteva săptămâni sau luni din acest an.
"Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior", dispune actul normativ la articolul 471.
Aşadar, avantaj pentru cumpărător (noul proprietar), cel care va plăti impozitul începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunului. Pe anul acesta, el nu poate fi obligat să plătească nimic la stat, ci abia de anul viitor.
Mai mult, impozit pe tot anul datorează şi cei care şi-au radiat din circulaţie maşinile pe parcursul anului în curs: "În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul (...) încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor", scrie la art. 471 din Codul fiscal.
Important! Prevederi similare sunt în vigoare, din 2016, şi în cazul impozitelor datorate pentru clădiri sau terenuri. Astfel, şi cei care vând în anul curent un apartament sau un teren vor scăpa de plata impozitului doar din anul următor.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (8)