Din 2016, odată cu modificările aduse Codului fiscal, persoanele care vând pe parcursul anului o maşină datorează impozitul aferent către bugetul local pentru tot anul respectiv, prevedere valabilă și în cazul tranzacțiilor care implică terenuri ori case.
Astfel, putem spune că noile reglementări sunt în avantajul cumpărătorului (noul proprietar), cel care va plăti impozitul începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunului (2018 dacă maşina, spre exemplu, este achiziţionată în orice moment din anul în curs).
Mai mult, impozit pentru întregul an datorează şi cei care își radiază din circulaţie maşinile pe parcursul lui 2017: "În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul (...) încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor", scrie la art. 471 din Codul fiscal.
În acest context, atunci când un proprietar vinde o mașină unei persoane dintr-un alt stat, acesta va trebui să radieze respectivul mijloc de transport din România, în conformitate cu prevederile temeiului legislativ citat anterior.
"Prevederile articolului 471 alin. (4) din Codul fiscal stabilesc în sarcina persoanei fizice obligația depunerii unei declarații de eliminare din evidența organului fiscal local a acestui mijloc de transport", ne-a explicat Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar.
Concret, în cazul radierii din circulație a unui autovehicul, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data radierii, urmând să înceteze să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
"Astfel, și pentru această situație, legiuitorul a stabilit în mod expres că impozitul încetează să se datoreze tot cu data de 1 ianuarie din anul următor", a subliniat specialistul contactat de redacția noastră.
În concluzie, persoana fizică ce vinde o mașină într-o altă țară va achita impozitul aferent pentru tot anul în România, chiar dacă noul proprietar (cumpărătorul din celălalt stat) va plăti, la rândul lui, un impozit, în conformitate cu legislația din țara sa de reședință.
Cu alte cuvinte, pentru același bun, se poate plăti impozitul în două state diferite (dublă impozitare), fără să existe posibilitatea pentru contribuabil de a-și recupera, fie și prin compensare, sumele achitate.
De altfel, Adrian Bența a precizat că o astfel de situație este reglementată la modul general pentru livările intracomunitare, nu doar pentru exportul de autoturisme.
Comentarii articol (1)