O analiză de doi ani făcută asupra frecvenței bolilor, a prețurilor medicamentelor și a consumului arată că extinderea accesului la lista de 201 cele mai importante terapii a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ar costa fiecare persoană între 12,90 și 25,40 dolari pe an.
O echipă de 21 de experți (co-finanțată de Fundația Bill & Melinda Gates, OMS, Centrul Medical Universitar Groningen, Universitatea din Boston și alte instituții academice) va prezenta săptămâna aceasta o lista preliminară de recomandări într-un raport adresat guvernelor, societății civile, instituțiilor naționale de sănătate, autorităților de reglementare a medicamentelor și industriei farmaceutice.
Experții recomandă ca politicile naționale și globale să promoveze utilizarea medicamentelor generice, prețurile să fie transparente și să se apeleze la achiziții publice pentru a spori accesul la medicamente. Iar piața trebuie să stimuleze cercetarea în domeniul bolilor neglijate pentru a produce medicamente la prețuri accesibile.
Experții fac apel la transparența datelor clinice și la crearea unui fond la nivel mondial pentru finanțarea cercetării și dezvoltării în scopul eliminării acestor costuri din prețul final al medicamentelor.
Raportul reprezintă cel mai recent efort făcut în abordarea problemei la nivel mondial în vederea accesului la medicamente, în paralel cu raportul Națiunilor Unite din luna septembrie.
Importanța medicamentelor esențiale
Medicamentele esențiale sunt indispensabile pentru a satisface nevoile prioritare de sănătate ale populației, pentru a promova sănătatea și a asigura o dezvoltare durabilă.
Recunoașterea importanței medicamentelor esențiale nu este un subiect nou. Constatările comisiei de la “The Lancet” sintetizează lecții învățate din aplicarea în ultimii 30 de ani a politicilor de sănătate adoptate dupa Conferința de la Nairobi privind utilizarea rațională a medicamentelor. Această comisie analizează și ridică permanent noi nelămuriri, cum ar fi: ce progrese s-au făcut, ce provocări urmează, ce lecții au fost învățate pentru a întâmpina abordări viitoare și modul în care pot fi valorificate politicile de medicamente esențiale pentru a fi asigurată acoperirea globală a necesarului de sănătate și de a contribui la agenda globală de dezvoltare durabilă.
Dezbaterile despre accesul la medicamente au fost, uneori, în mod eronat concentrate doar pe țările cu venituri mici și cu venituri medii. Dar comisia arată că accesul la medicamente este o preocupare la nivel mondial, indiferent de venitul țării.
Raportul comisiei recomandă ca problema medicamentelor esențiale să fie punctul central pe ordinea de zi a ministerelor sănătății din întreaga lume și să se concretizeze în politici de sănătate cu impact semnificativ și durabil pentru populație.
Cele cinci puncte-cheie discutate în cadrul comisiei au fost:
- acoperirea costului unui coș de medicamente esențiale;
- optimizarea prețurilor medicamentelor;
- asigurarea calității medicamentelor;
- promovarea medicamentelor de calitate;
- dezvoltarea medicamentelor noi și a celor lipsă.
Medicamentele esențiale în România
Medicamentele esențiale reprezintă „arsenalul terapeutic” al unui stat.
În ultimii opt ani, șapte medicamente citostatice esențiale nu se găsesc în România, acestea fiind pe lista OMS a medicamentelor esențiale (Asparaginase, Bleomycin, Cisplatin, Dacarbazine, Methotrexate, Vinblastine, Vincristine) și sunt folosite în tratarea a mai mult de zece tipuri de cancer: retinoblastom, rabdomiosarcom, sarcom Ewing, leucemie limfoblastică acută, tumora Wilms, limfom Burkitt, limfom Hodgkin, tumori ale celulelor germinale testiculare, tumori ale celulelor germinale ovariene și osteosarcom.
Este vorba despre medicamente cu prețuri între 5 și 25 de dolari, nu despre medicamente cu preț prohibitiv pentru bugetul țării.
Deși dreptul la viață este garantat prin Constituție, mii de pacienți nu încep tratamentul la timp, îl încep cu întârziere sau nu îl duc la bun sfârșit, cu efecte devastatoare asupra șansei lor de supraviețuire.
Articol preluat de pe www.daruiesteviata.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)