Comisia Europeana a lansat, in aceasta saptamana, o consultare publica privind viitorul politicii de dezvoltare a UE. Confruntata cu tripla provocare a crizei economice, alimentare si ecologice si constatand totodata performantele economice in general incurajatoare ale tarilor in curs de dezvoltare, Comisia doreste sa culeaga puncte de vedere cu privire la modul cel mai eficace in care UE poate sa sprijine tarile in curs de dezvoltare in eforturile lor de a realiza progrese accelerate in vederea atingerii si chiar a depasirii Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.
Pornind de la realizarile anterioare, Comisia propune patru teme principale de dezbatere: impactul ajutorului acordat de UE, incurajarea unei cresteri mai favorabile incluziunii, promovarea dezvoltarii durabile si obtinerea de rezultate durabile in domeniul agriculturii si al securitatii alimentare. Dupa incheierea consultarii publice deschise tarilor din UE si tarilor partenere, Comisia va prezenta o comunicare privind modernizarea politicii de dezvoltare a UE in 2011.
„Ajutorul acordat de UE trebuie sa contribuie la asigurarea un nivel decent de trai pentru toti cetatenii si sa le ofere acestora sansa de a-si construi viitorul. Cetatenii UE sunt in continuare hotarati sa vina in sprijinul celor mai sarace tari si asteapta rezultate concrete. Vreau sa vin in intampinarea acestor asteptari asigurandu-ma ca asistenta UE are un impact puternic si durabil in teren”, a afirmat comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs. „Politica noastra trebuie sa abordeze cauzele profunde ale saraciei si sa actioneze ca un catalizator pentru a crea conditiile propice unei cresteri favorabile incluziunii in tarile noastre partenere. Mandatul meu consta in a lupta pentru reducerea saraciei si pentru o mai buna coordonare a ajutorului UE, care reprezinta peste 50 % din ajutorul mondial. Sunt convins ca, dotandu-se cu o politica moderna si cu instrumente adecvate, UE trece la o viteza superioara si va promova un ritm accelerat de dezvoltare a tarilor in curs de dezvoltare pe termen lung. ”
Cartea verde urmareste lansarea unei dezbateri privind modul cel mai eficace prin care politica de dezvoltare a UE poate fi adaptata la necesitatile tarilor in curs de dezvoltare si la valoarea adaugata a actiunii UE. Comisia este de acord ca actiunile intreprinse in acest sens vor trebui sa fie diferentiate si flexibile, insa formuleaza intrebari legate de patru obiective comune pe care UE si statele sale membre trebuie sa le urmareasca in cooperare:
- Cum sa se asigure un impact puternic al politicii de dezvoltare a UE, astfel incat fiecare euro cheltuit sa asigure o valoare adaugata maxima, un raport cost-beneficii optim, o influenta cat mai mare si o mostenire cat mai valoroasa din punct de vedere al oportunitatilor create pentru generatiile urmatoare. Ajutorul european trebuie sa se concentreze asupra acelor domenii in care poate fi demonstrata o valoare adaugata certa. Pentru aceasta trebuie vizate patru cerinte fundamentale: dezvoltarea umana, inclusiv din punct de vedere al sanatatii si educatiei, si securitatea ca set de conditii prealabile pentru dezvoltarea oricarei tari; cresterea si incluziunea sociala pentru un angajament de lunga durata. Sunt avute in vedere aici si sprijinul pentru buna guvernanta, coordonarea ajutorului si coerenta politicilor.
- Cum sa se incurajeze o crestere mai puternica si mai favorabila incluziunii in tarile in curs de dezvoltare, ca mijloc de reducere a saraciei. Ajutorul in sine nu va fi suficient pentru a sustine capacitatea tarilor de a reduce saracia, iar cresterea poate avea un efect multiplicator prin crearea de locuri de munca si prin acordarea de protectie sociala. Se ridica intrebarea daca UE ar trebui sa aiba in vedere noi strategii comune privind cresterea favorabila incluziunii, in parteneriat cu gruparile individuale sau regionale din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv cu cooptarea partilor interesate din sectorul privat. Aceste strategii ar putea sa abordeze aspecte-cheie precum asigurarea cadrului juridic si de reglementare corespunzator, a accesului la credite sau a unor conditii decente de munca. Acest obiectiv este legat si de modul cel mai eficace in care politica de dezvoltare ar putea contribui la consolidarea integrarii regionale si la asigurarea unei integrari pozitive a tarilor in curs de dezvoltare in comertul mondial.
- Cum sa se promoveze dezvoltarea durabila ca motor al progresului: dezvoltarea bazata pe economia verde trebuie sa fie vazuta nu numai ca o povara, ci de fapt ca un factor care poate crea oportunitati uriase. Cartea verde reflecta asupra modalitatilor prin care se poate asigura faptul ca dezvoltarea durabila se afla in centrul politicilor noastre de dezvoltare si de actiune climatica pentru a garanta faptul ca actiunile de combatere a schimbarilor climatice imbunatatesc, totodata, potentialul de crestere al celor mai saraci cetateni din lume. Comisia ridica, de asemenea, problema accesului la energie, care constituie o conditie prealabila pentru atingerea majoritatii Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM): fara energie nu pot exista spitale sau scoli operationale, fara energie nu poate exista productie agricola. Cartea verde constata ca Africa detine un potential enorm de energie regenerabila inca neexploatat, care ar putea fi folosit pentru a asigura accesul la energie electrica a milioane de oameni. Un alt aspect abordat este legat de utilizarea adecvata a ansamblului fondurilor destinate actiunii climatice, biodiversitatii si dezvoltarii care provin din granturi sau din imprumuturi sau de combinarea acestor doua tipuri de finantare.
- Cum sa se obtina rezultate durabile in domeniul agriculturii si al securitatii alimentare. Dezvoltarea si securitatea alimentara sunt intr-o stransa interdependenta; experienta arata ca reforma agricola si capacitatea de a asigura hrana pentru populatia unei tari constituie o conditie prealabila pentru impulsionarea dezvoltarii si reducerea saraciei. Cartea verde propune ca agricultura si securitatea alimentara sa fie utilizate ca banc de proba pentru a testa capacitatea UE de a asigura o cooperare cu un impact puternic si de a promova o crestere verde si favorabila incluziunii prin concentrarea eforturilor sale asupra garantarii faptului ca, acolo unde se acorda asistenta, este avut in vedere intregul lant de productie.
Uniunea Europeana este cel mai mare donator din lume, contributia sa reprezentand aproximativ 56 % din ajutorul global. In 2009, Uniunea Europeana si statele sale membre au acordat ajutoare pentru dezvoltare in valoare totala de 49 de miliarde €. Ajutorul extern gestionat de Comisia Europeana s-a ridicat, in 2009, la 12 miliarde €. Articolul 208 din Tratatul de la Lisabona prevede ca: „(…) Politica de cooperare pentru dezvoltare a Uniunii si politicile statelor membre se completeaza si se sustin reciproc. Obiectivul principal al politicii Uniunii in acest domeniu il reprezinta reducerea si, in cele din urma, eradicarea saraciei. Uniunea tine seama de obiectivele cooperarii pentru dezvoltare la punerea in aplicare a politicilor care pot afecta tarile in curs de dezvoltare.”
Textul integral al Cartii verzi poate fi consultat aici.
Comentarii articol (3)