Conform unui sondaj special Eurobarometru, 9 din 10 europeni isi exprima sprijinul ferm in favoarea ajutorului pentru dezvoltare, arata un comunicat de presa al Comisiei Europene. In acest context, trei sferturi (76%) dintre europeni considera ca o actiune comuna a tarilor din UE reprezinta o valoare adaugata care contribuie la evitarea duplicarii eforturilor si la asigurarea eficacitatii ajutorului.
Cu o saptamana inainte de reuniunea ONU la nivel inalt privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sondajul arata ca 89% dintre respondenti considera ajutorul pentru dezvoltare important sau foarte important. Doi din trei europeni considera ca UE ar trebui sa isi onoreze sau chiar sa isi depaseasca angajamentul de a creste ponderea ajutorului pentru dezvoltare la 0,7% din VNB pana in 2015, termenul pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.
Sprijinul exprimat de marea majoritate a cetatenilor, indiferent de nationalitatea acestora, a ramas in mod constant la un nivel ridicat, in ciuda situatiei de criza economica si financiara din Europa.
„Cetatenii europeni ne-au transmis tuturor un mesaj foarte clar: in ciuda incetinirii cresterii economice, trebuie ca UE sa dea dovada, in continuare, de solidaritatea si de responsabilitatea fata de cei aflati in dificultate. Personal, consider acest mesaj drept un mandat de a urmari in continuare cu hotarare indeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Este evident ca trebuie sa asiguram cel mai mare impact al ajutorului UE, care este cel mai important ca volum din lume”, a declarat Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.
In cadrul acestui sondaj special Eurobarometru, 26 500 de cetateni din toate cele 27 de state membre au fost invitati, in iunie 2010, sa raspunda la o serie de intrebari privind aspecte din domeniul dezvoltarii. Principalul rezultat in urma sondajului este ca sprijinul general in favoarea ajutorului pentru dezvoltare nu a s-a redus in perioada de criza economica. Numarul de persoane care il considera foarte important a crescut chiar in cursul anului trecut, de la 39% la 45%.
Pentru prima data, sondajul a aratat, de asemenea, o tendinta clara de estompare a diferentei de atitudine intre UE 15 si UE 12. Linia de demarcatie pare sa fie intre tarile care au fost cel mai grav afectate de incetinirea cresterii economice si cele care se bucura de o situatie economica mai buna. Cetatenii isi exprima, de asemenea, sprijinul indirect pentru politica de coeziune in domeniul dezvoltarii: 43% dintre acestia considera ca politicile UE in materie de comert si finantare au un impact pozitiv asupra tarilor partenere. Gradul de sustinere a politicilor de construire a pacii a ajuns, de asemenea, la 42%, domeniu urmat de agricultura (33%) si migratie (22%).
Sondajul a aratat totodata ca:
- 42% dintre respondenti considera saracia drept cea mai mare provocare cu care se confrunta tarile in curs de dezvoltare, urmata de criza economica (36%), alimentatia (20%) si aspectele din domeniul sanatatii (19%).
- 42% dintre respondenti sunt in favoarea ajutarii tarilor in curs de dezvoltare prin munca voluntara sau prin donatii. 30% fie doneaza bani, fie lucreaza ca voluntari.
- 63% considera ca organizatiile internationale sunt cele mai in masura sa ajute tarile in curs de dezvoltare. In aceasta privinta, UE ocupa locul al treilea (17%), dupa ONU (27%) si Banca Mondiala (19%).
Obiectivul sondajului special Eurobarometru pe tema „Europenii, ajutorul pentru dezvoltare si obiectivele de dezvoltare ale mileniului” este de a estima angajamentul opiniei publice in favoarea ajutorului pentru dezvoltare in contextul actualei crize economice si in vederea urmatoarei reuniuni la nivel inalt privind obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, care se va desfasura la New York (20-22 septembrie). Summitul va examina progresele inregistrate in ceea ce priveste realizarea initiativei ONU de eradicare a saraciei, cunoscuta sub numele de obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), initiativa in favoarea careia s-au angajat toate cele 27 de state membre ale UE.
In 2009, Uniunea Europeana si statele membre ale acesteia au acordat un ajutor de dezvoltare in valoare totala de 49 de miliarde €, care transforma UE in cel mai important donator din lume, cu o pondere de 56% din ajutorul mondial. Ajutorul extern gestionat de Comisia Europeana s-a ridicat, in 2009, la 12 miliarde €.
Comentarii articol (0)