Pe baza Strategiei comune UE-Africa lansata in 2007, Comisia detaliaza provocarile comune pentru care au fost realizate progrese si care trebuie abordate in continuare in comun, precum eradicarea saraciei, pacea si securitatea, democratia si drepturile omului, guvernanta globala si schimbarile climatice.
“In timp ce Obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) vor ramâne in centrul Strategiei comune UE-Africa, Comisia recunoaste necesitatea de a sprijini Africa pentru consolidarea guvernantei sale politice si economice in vederea unei mai bune mobilizari, intr-un mod sustenabil, a resurselor de care dispune continentul. Din aceasta perspectiva, Comisia propune sa se concentreze asupra initiativelor care ar putea contribui la declansarea unei cresteri favorabile incluziunii si durabile pe termen lung. Aceste propuneri vor contribui la definirea Planului de actiune privind punerea in aplicare a Strategiei comune Africa-UE, care va fi adoptat in cadrul reuniunii la nivel inalt”, se arata in comunicatul de presa al CE.
„Consolidarea si aprofundarea relatiilor UE-Africa reprezinta o prioritate-cheie a mandatului meu. Africa nu este doar un beneficiar al UE, ci este, de asemenea, un partener important intr-o serie de chestiuni regionale si internationale majore de interes comun, precum securitatea regionala – domeniu in care conlucram pentru lupta impotriva pirateriei si cooperam pentru a aduce pacea si stabilitatea in regiune – si guvernanta globala, cum ar fi schimbarile climatice”, a declarat Cathy Ashton, Inaltul Reprezentant si vicepresedinte al Comisiei.
„
La trei ani de la lansarea unui parteneriat unic, a sosit timpul sa consolidam relatiile UE-Africa, oferind perspectiva unui viitor mai bun si mai prosper pentru 1,5 miliarde de cetateni din 80 de tari” a afirmat Andris Piebalgs, comisarul UE pentru dezvoltare.
„Pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung, se va acorda o mai mare atentie modului in care cooperarea pentru dezvoltare ar trebui sa contribuie la crearea conditiilor care sa permita o crestere favorabila incluziunii si durabila. Aceasta va contribui la reducerea saraciei si va confirma dinamismul politic si economic al Africii pe plan international”, a adaugat comisarul pentru dezvoltare.
Criza economica, de mediu si alimentara, aparitia noilor donatori, dar si noul cadru institutional al UE necesita adaptarea parteneriatului UE-Africa. Europa si Africa vor consolida realizarile strategiei comune in vederea cresterii impactului acesteia la nivel global, continental si regional.
UE-Africa: impreuna pentru a aborda provocarile comune
Valoarea adaugata specifica a parteneriatului Africa-UE este data de caracterul sau politic, de domeniul de aplicare larg si de capacitatea de a aborda in comun probleme globale. Aprofundarea cooperarii se va realiza in cadrul diferitelor parteneriate tematice care vizeaza atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, lupta impotriva amenintarilor la adresa pacii si a securitatii, inclusiv eforturile comune cu privire la amenintarile noi precum terorismul, pirateria sau diferite forme de trafic, promovarea guvernantei, a democratiei, a statului de drept si a drepturilor omului, consolidarea legitimitatii si a eficientei institutiilor multilaterale, precum si lupta impotriva schimbarilor climatice si a degradarii mediului.
UE-Africa: un parteneriat orientat spre viitor
Avand in vedere amploarea provocarilor cu care se confrunta cele doua continente, Comisia recunoaste ca parteneriatul UE-Africa trebuie sa evolueze in continuare. Comisia propune ca accentul sa se puna pe cooperarea pentru dezvoltare in sprijinul cresterii favorabile incluziunii si durabile in Africa. In urmatorul deceniu, cooperarea ar trebui sa se concentreze asupra activitatilor cu impact mare care pot impulsiona investitiile, in vederea realizarii potentialului ridicat al parteneriatului nostru.
Cresterea favorabila incluziunii se refera la reducerea saraciei si a inegalitatilor. Cooperarea pentru dezvoltare ar trebui sa se concentreze, in special, asupra asigurarii sanatatii si a unei educatii bune a populatiei, a furnizarii imbunatatite de servicii si infrastructuri, asupra competentelor, inovarii si antreprenoriatului, precum si asupra problemelor precum migratia. Obiectivul este de a conlucra in parteneriat, pentru a crea un mediu propice stimularii investitiilor, comertului si crearii de locuri de munca.
Cresterea durabila se refera la dezvoltarea de economii eficiente, ecologice si competitive. Africa dispune de un vast potential de energii regenerabile neexploatate, care variaza de la hidroenergie la energie solara, eoliana, geotermala si biomasa, care ar putea fi utilizate pentru a asigura accesul a milioane de persoane la electricitate. Cresterea durabila include, de asemenea, cooperarea pentru consolidarea integrarii si a comertului regional in Africa, sprijinirea gestionarii durabile a materiilor prime, transferul sprijinului pentru agricultura catre micii agricultori, care produc intr-un mod ecologic, precum si punerea in aplicare a programelor comune pentru a furniza energie nepoluanta tuturor cetatenilor.
Parteneriatul strategic dintre UE si Africa, semnat in 2007, in cadrul reuniunii la nivel inalt de la Lisabona, a fost lansat pentru urmarirea intereselor comune si a obiectivelor strategice, dincolo de cadrul politicii traditionale de dezvoltare. Parteneriatul UE-Africa este singurul parteneriat strategic al UE „de la continent la continent”. Monitorizarea operationala este asigurata de opt parteneriate tematice: pace si securitate, guvernanta democratica si drepturile omului, comert, integrarea regionala si infrastructura, Obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), energie, schimbarile climatice, migratie, mobilitate si ocuparea fortei de munca, stiinta, societatea informationala si spatiu.
Comentarii articol (0)