Răspunsul scurt al întrebării din titlu este „Nu”, însă doar pentru că, de obicei, problema este tratată în mod eronat. Legal vorbind, angajatorul n-are voie să-și oblige salariații să-i achite amenzile din banii lor. Indiferent de situație, angajatorul este cel care plătește amenda, iar apoi, dacă acesta consideră că un anumit salariat este vinovat pentru sancțiune, poate decide să recupereze paguba de la el. Însă nu oricum, ci respectând legislația muncii.
„Salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Așadar, în cazul în care angajatorul a primit o amendă din vina salariatului, în legătură cu munca sa, angajatorul va fi îndreptățit să-și recupereze prejudiciul suferit ca urmare a plății amenzii respective”, a declarat, pentru AvocatNet.ro, Ana-Maria Plăcintescu (foto dreapta), partener la Mușat & Asociații. Aceasta a lămurit că, pentru ca salariatul să fie tras la răspundere, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:
- fapta salariatului trebuie să fie ilicită și să fie săvârșită în legătură cu munca sa;
- să fie produs un prejudiciu în patrimoniul angajatorului;
- între fapta salariatului și prejudiciul angajatorului trebuie să existe o legătură de cauzalitate (cu alte cuvinte, prin comiterea unei fapte în exercitarea atribuțiilor salariatului, firma a fost amendată și a suferit astfel un prejudiciu);
- să poată fi dovedită vinovăția salariatului.
Aceeași explicație ne-a fost prezentată și de Mihaela Gherghe, avocat la Rizoiu & Poenaru. „Pornind de la premisa că solicitarea angajatorului ca salariatul să plătească amenda primită de angajator are la bază convingerea angajatorului că respectiva amendă a fost aplicată din cauza neexecutării sau executării defectuoase de către angajat a atribuțiilor sale de serviciu, salariatul poate fi obligat la despăgubirea angajatorului pentru prejudiciul cauzat, însă se impune respectarea unor reguli”, a punctat specialista.
În esență, dacă vrea să recupereze de la un salariat prejudiciul produs firmei de o amendă aplicată de autorități, angajatorul are la dispoziție două variante: cea amiabilă și cea judecătorească.
Paguba se poate recupera amiabil, dar este limitată
Prima variantă este recuperarea contravalorii pagubei prin acordul părților, potrivit Codului muncii, în urma comunicării unei note de constatare și evaluare a daunei. Totuși, angajatorul trebuie să facă mai întâi cercetări, pentru a stabili dacă salariatul în cauză este, într-adevăr, cel responsabil de amenda aplicată.
„Angajatorul va trebui să facă investigații interne pentru a determina dacă sunt întrunite condițiile legale pentru a-l ține răspunzător pe angajat pentru amenda primită. Dacă angajatorul va ajunge la concluzia că salariatul este răspunzător de aplicarea amenzii, va putea solicita acestuia, în baza unei note de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea prin acordul părților a prejudiciului suferit”, a menționat Ana-Maria Plăcintescu.
Astfel, dacă își recunoaște fapta și este de acord cu valoarea pagubei, salariatul încheie un document cu angajatorul, prin care se stabilesc cele agreate, a detaliat avocata de la Mușat & Asociații. Aici, aceasta a indicat că actul ar trebui să facă referire inclusiv la numărul de plăți și la modalitatea de recuperare a daunelor.
„Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă. Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv”, este subliniat în Codul muncii, cu precizarea că limita maximă pe care un salariat poate fi pus să o achite, în baza acordului părților, este echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie (în prezent, 6.250 de lei).
Atenție! Dacă este vorba de o pagubă produsă de mai mulți salariați, actul normativ prevede stabilirea răspunderii în funcție de măsura în care fiecare a contribuit la producerea daunei.
Se poate ajunge și în instanță
Dacă salariatul și angajatorul nu se pot pune de acord cu privire la plata daunei sau dacă pagubele depășesc limita amintită mai sus (6.250 de lei), de exemplu, rezolvarea problemei poate fi găsită doar în instanță. În acest sens, sesizarea instanței judecătorești competente se poate face în maximum trei ani de la data faptei salariatului.
„În cazul în care salariatul nu recunoaște că amenda a fost primită din vina sa ori părțile nu ajung la un acord pentru recuperarea amiabilă a prejudiciului creat de salariat angajatorului sau angajatul nu își respectă obligațiile asumate prin acordul de recuperare amiabilă a prejudiciului ori în cazul în care valoarea prejudiciului este mai mare decât contravaloarea a cinci salarii minime brute pe economie, angajatorul va fi nevoit să se adreseze instanțelor judecătorești competente (tribunalul de la sediul, respectiv domiciliul angajatorului) pentru atragerea răspunderii salariatului și recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a amenzii primite din culpa salariatului”, a explicat Ana-Maria Plăcintescu.
Referitor la sesizarea instanței, avocata de la Rizoiu & Poenaru a ținut să atragă atenția asupra importanței existenței unui dosar personal complet al salariatului, dar și asupra altor aspecte ce pot fi cruciale în proces.
„În măsura în care nu se va ajunge la un acord, angajatorul va putea formula o acțiune în instanță, situație în care angajatorul trebuie să facă dovada prejudiciului, precum și a faptei ilicite a salariatului care a produs acea pagubă, ce atribuții de serviciu au fost încălcate și în ce a constat, în concret, acțiunea sau inacțiunea săvârșită de salariat. Din acest punct de vedere, este important pentru ambele părți ca dosarul de personal al salariatului să fie complet, atribuțiile acestuia să rezulte în mod clar din contractul individual de muncă și din fișa postului, iar regulamentul intern să conțină prevederi clare și să fie adus la cunoștința angajaților”, a precizat Mihaela Gherghe.
Reținerile salariale pentru acoperirea daunelor cauzate angajatorului pot fi făcute, potrivit Codului muncii, doar dacă datoria este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost constatată ca atare prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Chiar dacă e vorba de mai multe rețineri pentru același angajat, totalul acestora poate fi de cel mult jumătate din salariul net lunar.
Important! Dacă salariatul pleacă la alt angajator înainte să achite paguba, noul angajator va fi cel care va face reținerile salariale, mai prevede legea. În cazul în care persoana respectivă pleacă din firmă și nu se angajează nicăieri, restul pagubei se recuperează prin executare silită.
--
Notă: Recent, am abordat o altă situație controversată din domeniul muncii: obligarea angajatului de a încasa salariul într-un cont bancar. Află de aici ce spun specialiștii despre această chestiune.