avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Datorie fost angajator platita de noul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Datorie fost angajator platita de noul angajator

Buna ziua!

Situatia de fapt este urmatoarea: am o datorie la angajator, o imputatie de plata. In mod normal, suma estr oprits lunar din salariu. Vreau sa imi dau demisia si nu mi se accepta decat cu condiția de a plati integral suma. Nu imi permit sa fac acest lucru insa viitorul meu angajator (cel la care ma voi angaja imediat dupa aprobarea demisiei) este de acord sa imi retina el lunar o parte fin salariu pe care sa o vireze catre fostul angajator. Pot da si o declaratie notariala in acest sens. Am nevoie de esalonare.
problema este ca fostul (actualul, de fapt) angajator spune ca nu este posibil asa ceva.
Exista un temei legal pentru a reusi sa platesc in rate? El are o baza legala pt a refuza?

Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: studladr , utilizator 09:15, 26 Februarie 2015
studladr a scris:

....
Exista un temei legal pentru a reusi sa platesc in rate? El are o baza legala pt a refuza?

Va mulțumesc!


1. Nu exista pentru niciuna dintre situatii o baza legala.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator si indiferent daca salariatul a cauzat sau nu un prejudiciu angajatorului.

3. Recuperarea prejudiciului cauzat angajatorului se poate face si dupa incetarea c.i.m., potrivit dispozitiilor legale.

Art. 258C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Va mulțumesc!
Asta inseamna ca ma va actiona in judecata, obtine titlul si apoi au loc retinerile? Nu se poate de comun acord?
Se poate si de comun acord, in baza unei invoieli scrise in acest sens.

Acest inscris va trebui sa contina:
- faptul ca angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
- descrierea pagubei;
- cuantumul pagubei si modul de stabilire a acesteia;
- modalitatile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr‑o singura plata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date).

Am inteles. Va multumesc pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare coca_lb coca_lb In cadrul societatii noastre doi angajati nu au indeplinit corespunzator sarcinile de munca si astfel angajatorul a avut o paguba in cuantum de cateva sute de ... (vezi toată discuția)
Demisie - lichidare polip polip Poate angajatorul sa refuze semnarea lichidarii in cazul in care angajatul are datorii recunoscute in scris fata de firma ? Angajatul poate fi angajat de alta ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat de salariat monica borz monica borz Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l ... (vezi toată discuția)