avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prejudiciu creat de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prejudiciu creat de salariat

Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l repare, se poate face un angajament de plata in acest sens, fara a mai apela la instanta de judecata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:43, 2 Martie 2009
prejudiciul cauzat de catre angajat se poate si este de dorit, sa fie recuperat pe cale amiabila," la mica intelegere" si aceasta mai ales in conditiile in care acesta recunoaste fapta.
Se poate face o conventie scrisa prin care i se retine din salariu sau face ore suplimentare care sunt in folosul firmei, sau poate plati lunar o anumita suma.
Da, se poate face un angajament de plata in care angajatul se obliga la acoperirea prejudiciului in modalitatea agreata (rate, transe).
In baza acestuia, mecanismul legal formal este ca firma sa ii plateasca in continuare, in mod obisnuit, salariul, iar angajatul sa plateasca de bunavoie recuperarea prejudiciului.
Este in mod expres interzisa retinerea directa din salariu, fara hot. jud., chiar si in prezenta unui angajament de plata. (Insa, in cazul in care angajatul a fost de acord cu acoperirea prejudiciului printr-un astfel de angajament, este putin probabil ca el va contesta retinerile din salariul pe care angajatorul le opereaza direct)

Daca, desi a incheiat un angajament de plata (chiar si in forma autentica, la notar), salariatul nu plateste ceeea ce a promis, singura cale de constrangere este instanta de judecata. In acest caz, angajamentul (autentic sau nu) este o buna proba pe c are angajatorl o poate folosi in instanta.

Mult succes.
monica borz a scris:

Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l repare, se poate face un angajament de plata in acest sens, fara a mai apela la instanta de judecata?
Va multumesc.


Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator.
Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Nu puteti obliga salariatul sa semneze (sau cum se practica sa scrie in totalitate si sa semneze ) un angajament de plata. Daca acesta nu voieste de buna voie sa recunoasca paguba si sa semneze angajamentul de plata, singura modalitate de recuperare (si legala) este sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea prejudiciului produs si obligarea salariatului la plata acestuia. Hotararea instantei trebuie sa fie definitiva si irevocabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la angajat ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Cum poate o firma sa recupereze \"gaurile\" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut ... (vezi toată discuția)