avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inventar, decizie de imputare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inventar, decizie de imputare

suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui minus in gestiune avand in vedere faptul ca angajati au gestiune colectiva au semnata o decizie de preluare a gestiunii si un contract de garantie prin care se retine o anumita suma in fiecare luna.
multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 3 Februarie 2010
Adica dumneavoastra vreti sa spuneti ca ii opriti o anumita suma din salariu lunar angajatului?

Legea 53/2003 - Codul Muncii:
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor sau acţiunea în justiţie
Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.

Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariu mnd mnd Buna ziua, In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca \\\'\\\'angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat de salariat monica borz monica borz Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l ... (vezi toată discuția)
Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)