avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri salariu

Buna ziua,
In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca ''angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in limite stabilite in baza unor decizii interne'', se refera la limitele acordate la telefoanele si masinile de serviciu.
Intrebarea mea este daca aceste decizii sunt suficiente pentru a retine pe statul de salarii depasiri la aceste limite sau angajatorul are nevoie de hotarare judecatoreasca, limite care sunt specificate in procesul verbal de predare-primire al telefonului, respectiv al masinii. Angajamentul de plata este valabil?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:20, 21 Iulie 2009
Deciziile nu sunt suficiente pentru a retine sumele de bani reprezentand depasiri.
In acest sens,
Art. 164. Codul Muncii
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Printr-o conventie, aceste sume pot fi inaintate de catre salariat angajatorului in cuantumul si la data convenita de ambele parti.
Printr-o conventie, aceste sume pot fi inaintate de catre salariat angajatorului in cuantumul si la data convenita de ambele parti.


Opinez ca si in situatia unei astfel de conventii intre parti, trebuie respectate, totusi, conditiile prevazute de art. 273 (retinerea nu poate depasi o treime din salariul net).


Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor si acţiunea în justiţie.

Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele: recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit; descrierea pagubei; cuantumul şi modul de stabilire al acesteia; modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.

Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
absolut de acord cu ce a mentinat @freeelis mai sus.
adaug ca in urma acordului/invoielii partilor , suma respectiva trebuie depusa de salariat in caseria societatii si nu retinuta pe stat de plata.
daca nu sunt de acord sa platesc, adica sa semnez un angajament de plata, imi pot retine pe baza unei decizii de imputare suma care se presupune ca trebuie sa o platesc? inca o situatie cu care ma confrunt...angajatorul a fost de acord sa-mi plateasca studiile (facultatea si cotizatiile anuale la colegiul farmacistilor) urmand ca dupa terminarea acestora sa beneficieze de cunostintele dobandite de mine, la inceput nu mi-a spus ca ar trebui sa platesc si eu, numai ca dupa un anumit timp a inceput sa-mi opreasca, in rate, din salariu suma platita pentru studii, tot pe baza unor decizii de imputare. e legal?
multumesc!

Alte discuții în legătură

Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat de salariat monica borz monica borz Buna ziua. Ma intereseaza parerea dvs. referitor la recuperarea unui prejudiciu de la un salariat. Daca salariatul recunoaste prejudiciul si este de acord sa-l ... (vezi toată discuția)
Ajutor urgent: imputare obiecte de inventar!! stanceni stanceni Buna ziua! Am o problema: in urma unei inventarieri la obiecte si echipamente de protectie, am constatat ca unui angajat ii lipseste un obiect, in ... (vezi toată discuția)