avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare creante de la angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare creante de la angajat

Buna ziua,

Cum poate o firma sa recupereze "gaurile" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut prin semnatura.

Care sunt pasii? Ii pot taia factura pe produsele respective?
As vrea sa ii trimit o notificare in care sa il invit la conciliere.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 12 August 2010
se poate rezolva cu acordul partilor iar in caz contrar ar putea urma procedura medierii, instanta de judecata ( art. 270 c. mun. ).
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
ctynn, utilizator
Cercetare disciplinara - banuiesc ca vreti sa-i desfaceti contractul de munca disciplinar.

In paralel - actiune in raspundere patrimoniala. Se introduce la Tribunalul de care apartineti. Este scutita de taxa de timbru.
Firma in primul rand vrea sa isi recupereze banii. Este posibil sa se ajunga si la desfacerea contractului de munca dar nu asta este scopul. Angajatul respectiv a beneficiat de 8-9 luni de clementa in care i s-a dat posibilitatea sa acopere "gaurile". Pur si simplu a tratat problema cu mare indiferenta.

Daca i-as taia factura, procedura de recuperare a prejudiciului as fi mai simpla?
Poate sa o conteste. Nu cred ca v-a accepta vreodata sa semneze de primire.
Si apoi poate sa ceara prin instanta sa faceti si un inventar ca sa faceti dovada ca bunurile alea le aveati in gestiune.

Cum s-a stabilit ca are lipsuri?
S-au facut procese verbale?
Atentie - conform codului muncii aveti un termen de maxim 6 luni ( de la data la care stiati despre abatere) in care il puteti sanctiona disciplinar.

Nu este numai vina lui ca nu a acoperit gaurile ci si a angajatorului.
Daca ati vazut ca nu reuseste sa achite de ce l-ati mai tinut angajat?
Slice a scris:

Firma in primul rand vrea sa isi recupereze banii. Este posibil sa se ajunga si la desfacerea contractului de munca dar nu asta este scopul. Angajatul respectiv a beneficiat de 8-9 luni de clementa in care i s-a dat posibilitatea sa acopere "gaurile". Pur si simplu a tratat problema cu mare indiferenta.

Daca i-as taia factura, procedura de recuperare a prejudiciului as fi mai simpla?



1. In primul rand , trebuie sa stabiliti prejudiciul cauzat. Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

2. Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt: învoiala părţilor; acţiunea în justiţie.

Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.

Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.

Dacă acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a înţelegerii părţilor sau înţelegerea părţilor a intervenit dar nu se execută, singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Angajament de plata temis temis Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema : un angajat al institutiei noastre a vorbit in interes personal pe telefonul mobil al institutiei, in luna ... (vezi toată discuția)