avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - lichidare

Poate angajatorul sa refuze semnarea lichidarii in cazul in care angajatul are datorii recunoscute in scris fata de firma ? Angajatul poate fi angajat de alta societate fara "lichidare" ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:29, 21 Septembrie 2012
Angajatorul va confirma in fisa de lichidare si aceste datorii, nu vad de ce nu ar semna aceatsa intrucat reflecta situatia reala.
Referitor la "datorii recunoscute in scris fata de firma" sa inteleg ca exista un angajament al acestuia fata de unitate?
Art. 258(1) din Codul Muncii, republicat prevede:
"(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă."
Angajatul poate fi incadrat la o noua societate fara fisa de lichidare ...
angajatorul nu poate refuza inregistrarea demisiei angajatului. Este contraventie sanctionabila cu amenda de 1500-3000 lei. Nu trebuie sa semneze cererea de demisie, poate doar sa renunte la termenul de preaviz acordat de angajat.
Angajatul este obligat sa efectueze preavizul, iar la expirarea lui se poate angaja unde doreste. In baza angajamentului de plata semnat de angajat (banuiesc ca s-a intocmit asa ceva, din moment ce si-a recunoscut datoria) i se pot retine din salariu sumele de bani datorate, cel mult 1/3 din salariu.
obligativitatea intocmirii fisei de lichidare nu este prevazuta in legislatie, deci chiar daca la societ dvs se intocmeste, e posibil ca la celalalt angajator sa nu existe si sa nu fie o conditie la angajare.
În cazul în care CIM încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă
Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si nu se poate face retineri in baza lui ..
Pe baza angajamentului de plata se pot face retineri doar la angajatorul la care are datorii.

Alte discuții în legătură

Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Sanctionare coca_lb coca_lb In cadrul societatii noastre doi angajati nu au indeplinit corespunzator sarcinile de munca si astfel angajatorul a avut o paguba in cuantum de cateva sute de ... (vezi toată discuția)
Datorie fost angajator platita de noul angajator studladr studladr Buna ziua! Situatia de fapt este urmatoarea: am o datorie la angajator, o imputatie de plata. In mod normal, suma estr oprits lunar din salariu. Vreau sa ... (vezi toată discuția)