avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere sume datorate de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere sume datorate de salariat

Buna ziua
Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate din vina sa.
Pot sa-i retin banii din ultima lichidare? Daca nu recunoaste pagubele datorate, trebuie sa obtin titlu de la instanta pe sumele datorate? Pot sa-i retin banii fara acest titlu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 12 Iulie 2011
Numai prin intelegerea partilor (recunosterea datoriei) sau prin instanta.

Art. 169
(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Art. 254
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Art. 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Mi se pare cam vag - puteti detalia?
Ca exmplu, incasarea unei sume necesare unei deplasari nu este decontata in intregime. Suma nedecontata trebuie inapoiata. In acest caz nu este nevoie de instanta suma putand fi retinuta din salariu.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Pentru suma incasata necuvenit un angajament de plata ar fi oportum intrucat compenseaza atat obligatia angajatorului cat si obligatia salariatului la efectuarea lichidarii.
o suma nedatorata se poate referi la plata concediului de odihna integral in conditiile in care salariatul nu a efectuat timpul de lucru.
Multumesc pentru raspunsuri. Am citit foarte bine CM si aceste articole enumerate, dar nu scrie nicaieri de angajament de plata sau titlu executoriu. Ce trebuie facut? Daca confirma printr-un inscris datoria si isi ia angajamentul ca o plateste, pot sau nu sa-i opresc suma din salariu? sau desi isi da angajamentul, trebuie totusi o hot. judecatoreasca?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna necuvenit MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am un angajat care in luna ianuarie a efectuat 10 de zile de concediu de odihna. Pe data de 15 februarie ii inceteaza contractul de munca. Cum ... (vezi toată discuția)
Plata co necuvenit daniela-claudia daniela-claudia Revin cu intrebarea referitoare la retinerea sumelor incasate pt. CO necuvenit.Mai exact, un salariat care a beneficiat la inceputul anului de concediu de ... (vezi toată discuția)