avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu de odihna necuvenit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu de odihna necuvenit

Buna ziua,
Am un angajat care in luna ianuarie a efectuat 10 de zile de concediu de odihna. Pe data de 15 februarie ii inceteaza contractul de munca. Cum recuperez contravaloarea concediului efectuat in plus? Pot face retinere in saga pe suma necuvenita?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:10, 12 Februarie 2016
Art.256 C.mun.
Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
....

In acest caz, pentru recuperarea sumei , angajatorul are la indemana urmatoarele solutii:
- acordul partilor
- actiunea in justitie

Art.254 C.mun.
...
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata co necuvenit daniela-claudia daniela-claudia Revin cu intrebarea referitoare la retinerea sumelor incasate pt. CO necuvenit.Mai exact, un salariat care a beneficiat la inceputul anului de concediu de ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu sume necuvenite IrinaAlexandra01 IrinaAlexandra01 Buna ziua, In cazul in care s-au dat bani in plus la salarii, angajatii au observat acest lucru, dar nu au spus nimic, au cheltuit banii, se pot face retineri ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)