În momentele de declin este foarte important să gestionezi într-un mod eficient resursele companiei, încercând să eficientizezi alocarea acestora în scopul atingerii obiectivelor. Mai jos sunt explicate câteva metode financiare prin care poţi să redresezi situaţia unei companii aflate într-un impas financiar.
1. Construiește un sistem de raportare financiară adecvat
Mulţi manageri ai companiilor care au probleme financiare sunt surprinşi când realizează că societatea nu mai are bani pentru plata salariilor sau a furnizorilor.Totuşi, o situaţie de instabilitate financiară nu apare peste noapte, problemele se acumulează pe o perioadă mai mare de timp. Pentru a putea depista din timp problemele companiei, managementul trebuie să primească permanent rapoarte financiare privind situaţia companiei.
În multe companii, în special cele antreprenoriale, funcţia financiară a companiei se suprapune cu cea de contabilitate, iar acest lucru este periculos şi trebuie rezolvat cât mai repede în procesul de dezvoltare a afacerii, prin angajarea unui director financiar competent. Dacă dimensiunea companiei nu permite angajarea unui director financiar cu normă întreagă, este recomandat să se apeleze la un specialist financiar în regim de normă parțială.
2. Întocmește proiecţii financiare
Pentru a avea o bună gestionare a cash flow-ului, trebuie să întocmești previziuni pe mai multe luni ale încasărilor de la clienţi şi ale plăţilor către furnizori. În acest fel vei anticipa perioadele mai dificile din punct de vedere al fluxului de numerar şi te poţi pregăti din timp pentru depăşirea acestora.
3. Calculează corect preţurile şi profitabilitatea produselor
Companiile care n-au un sistem corect de alocare a costurilor pe produse stabilesc preţurile la întâmplare, fiind influenţate doar de preţurile concurenţei şi sperând că astfel vor acoperi toate cheltuielile companiei. Este important să se stabilească profitabilitatea produselor, a centrelor de profit, managementul având obligaţia să le elimine pe cele care nu sunt profitabile şi care influenţează negativ rezultatul financiar al companiei.
4. Calculează gradul de îndatorare pe care compania şi-l poate permite
În perioadele bune de activitate este relativ simplu să se mărească gradul de îndatorare al companiei prin obţinerea de diverse împrumuturi. Când vremurile nu mai sunt la fel de bune sau când apar efecte sezoniere, un grad mare de îndatorare a companiei poate fi plătit scump de companie, mergând până la insolvenţă.