Spre deosebire de regulile aplicabile până pe 27 noiembrie, atât angajatorii, cât și instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să elibereze, la încetarea activității persoanelor pe care le-au plătit, o adeverință de vechime. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 877/2016 pentru modificarea și completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale, ce se aplică deja începând din 28 noiembrie.
Concret, documentul trebuie să conțină informații cu privire la activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul primit, vechimea în muncă și în specialitate. În cazul în care eliberarea adeverinței de vechime este refuzată, angajatorul poate să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei.
„La încetarea activității salariatului/persoanei plătite din fonduri publice, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate”, prevede HG nr. 877/2016. Înainte de introducerea acestei dispoziții exprese, în lipsa unei solicitări a salariatului nu exista o asemenea obligație legală.
Totuși, există și obligația de a elibera, la cererea salariatului sau a bugetarului, în cel mult 15 zile, un extras din Registrul privat sau Registrul public (certificat pentru conformitate) sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Regula se aplică indiferent că solicitantul mai lucrează sau nu la angajator.
„La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public și din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”, se arată în documentul citat.
În plus, oricine va putea să obțină de la Inspecția Muncii informații despre activitatea plătită pe care a desfășurat-o în mediul public sau în cel privat, în baza datelor din cele două registre (durata, salariul, vechimea). Solicitările de acest fel vor primi răspuns în maximum cinci zile. „Orice persoană are dreptul să interogheze, să solicite și să obțină de la Inspecția Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfășurat-o în calitate de angajat/persoană plătită din fonduri publice, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, într-un termen de 5 zile de la data solicitării”, prevede hotărârea publicată ieri.
HG nr. 877/2016 vizează, în principal, reorganizarea evidențelor de stat referitoare la salariați și bugetari, prin împărțirea în două a Registrului de evidență a salariaților. Concret, de-acum, pentru salariații din mediul privat (adică cei angajați cu contract individual de muncă), angajatorii folosesc Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice (adică cele care exercită o funcție în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în baza legii), instituțiile și autoritățile folosesc Registrul public.
Comentarii articol (20)