avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGATIVITATEA ELIBERARII ADEVERINTEI DE VECHIME LA ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGATIVITATEA ELIBERARII ADEVERINTEI DE VECHIME LA INCETARE

Buna ziua,
HG 500 a fost modificata prin HG 877/2016 ,conform ultimei angajatorul este obligat sa emita si sa elibereze adeverinta de vechime la incetarea contractului fara ca acesta sa solicite aceasta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Juri 1 , Consilier juridic 17:40, 11 Ianuarie 2017
HG 500/2011
art.8
...
(4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
....

Asadar, adeverinta de vechime se elibereaza la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat.
HG 500/2011
art.8
(4^1) La încetarea activităţii salariatului/persoanei plătite din fonduri publice, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.

adeverinta se elibereaza din oficiu numai la incetarea activitatii salariatului/ persoanei plătite din fonduri publice. angajatorii obligati sa elibereze adeverinta in aceasta situatie sunt instituţiile/autorităţile publice cărora le sunt aplicabile dispoziţiile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare (care tin registrul public).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberari adeverinte de catre un fost angajator Mari1974 Mari1974 Buna ziua, In cate zile trebuie eliberate adeverintele de catre un fost angajator , in cazul meu din sistemul de invatamant, de la data solicitarii ( ... (vezi toată discuția)
Termen eliberare acte incetare contract de munca bss bss Va salut. Numele meu este Silviu, am 42 de ani, pana la data de 01.11.2016 am lucrat la o mare multinationala care produce bauturi racoritoare si as avea ... (vezi toată discuția)
Incetare contract andreea.dragomir100 andreea.dragomir100 Buna ziua, M-am angajat acum 4 zile la o societate comerciala, cu contract de munca pe perioada determinata de 3 luni. Din pacate dupa aceste 4 zile am ... (vezi toată discuția)