Hotărârea Guvernului nr. 877/2016 pentru modificarea și completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaţilor și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 28 noiembrie 2016.
- De o săptămână, odată cu apariţia actului normativ citat, Registrul general de evidență a salariaților (cunoscut ca „Revisal”) a fost împărțit în două: un registru pentru salariați și un registru pentru bugetari.
- În cazul persoanelor plătite din fonduri publice, transmiterea Registrului public va trebui făcută în maximum zece zile la la intrarea în vigoare a unui viitor ordin al Ministerului Muncii, aflat acum în dezbatere publică - detalii aici.
- Nu în ultimul rând, documentul amintit stabileşte că, la încetarea actului în baza căruia un salariat sau un bugetar și-a desfășurat activitatea plătită, angajatorul este obligat să elibereze o adeverință de vechime, chiar dacă persoanele în cauză nu cer acest lucru în mod expres.
- Mai multe detalii sunt aici şi aici.
- Intrare în vigoare: 28 noiembrie 2016.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3418/2016 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum şi a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii şi efectuarea procedurii de executare silită a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 960 din 28 noiembrie 2016.
- Cazurile speciale de executare silită au fost modificate de Fisc prin intermediul actului normativ citat, astfel că ordinele Finanţelor prin care s-a dispus blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deţinute sau se află sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate, ce fac obiectul sancţiunilor internaţionale, nu mai sunt considerate acum cazuri speciale de executare silită.
- În ceea ce priveşte organele abilitate să aplice măsurile asigurătorii și să pună în aplicare procedura de executare silită, ordinul ANAF stabileşte că Serviciul executări silite cazuri speciale regional este structura abilitată cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii şi efectuarea procedurii de executare silită în cazurile speciale stabilite conform legii, cu excepţia comunicării somaţiilor şi înfiinţării popririlor bancare.
- Totodată, documentul publicat lunea trecută adoptă modelul a două formulare, respectiv: Procesul-verbal de predare-primire a dosarelor de executare silită în cazurile speciale şi Nota de constatare individuală.
- Intrare în vigoare: 28 noiembrie 2016.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2016 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 28 noiembrie 2016.
- Bugetul de stat pe anul 2016, aprobat prin Legea nr. 339/2015, a fost modificat şi completat prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
- Mai precis, bugetul de stat pe anul în curs a fost diminuat la venituri cu suma de 326,7 milioane de lei şi majorat la cheltuieli cu 904,5 milioane lei. Totodată, deficitul a fost majorat cu 1.231,2 milioane de lei.
- Intrare în vigoare: 28 noiembrie 2016.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 87/2016 cu privire la rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 961 din 28 noiembrie 2016.
- Şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi al celor pentru şomaj, aprobate prin Legea nr. 340/2015, a suferit modificări la începutul săptămânii precedente.
- Astfel, bugetul asigurărilor de stat aferent sistemului public de pensii pe 2016 a fost majorat la venituri cu suma de 8.000 mii lei, iar sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale a fost majorat la venituri cu suma de 1.164 mii lei.
- Intrare în vigoare: 28 noiembrie 2016.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 968 din 29 noiembrie 2016.
- Potrivit Codului de procedură fiscală, firmele cu datorii pot evita executarea silită în situația în care au bani de primit de la autorități sau instituții publice. Este vorba, mai exact, de sumele certe (adică existența lor rezultă din titlul executoriu), lichide (adică obiectul lor este determinat sau determinabil) și exigibile (adică termenul de plată pe care-l aveau datornicii a expirat), cu excepția celor aflate în litigiu.
- Totuşi, pentru a beneficia de această posibilitate, companiile trebuie să facă o solicitare scrisă, pe care să o depună la organul fiscal competent, alături de documentul ce atestă sumele ce trebuie primite. De altfel, modelul cererii a fost aprobat prin intermediul actului menţionat.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Intrare în vigoare: 29 noiembrie 2016.