Ordonanţa Guvernului nr. 22/2016 pentru modificarea OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată, în vigoare de la 1 septembrie, impune firmelor să organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor.
De asemenea, companiile sunt obligate să întocmească o situaţie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România.
Odată întocmită o astfel de situaţie, aceasta trebuie transmisă online, la o "adresă dedicată în acest scop", în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente.
Adresa exactă la care se vor transmite documentele, dar şi plafonul începând de la care se vor face raportările, trebuie stabilite prin norme metodologice de aplicare, norme ce ar fi trebuit să apară nu mai târziu de 1 octombrie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici până în prezent, la mai bine de două luni de la expirarea termenului-limită pentru publicare, dar autorităţile anunţă că situaţia va fi remediată în curând.
Mai exact, de redactarea normelor s-a ocupat Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, noile dispoziţii urmând a fi incluse într-o hotărâre de Guvern: „Proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursabile la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor din economie, şi a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor, persoane juridice, a fost elaborat şi se află pe circuitul de avizare internă”, ne-au transmis reprezentanţii din minister.
Astfel, aşa cum rezultă din răspunsul formulat la solicitarea redacţiei noastre, normele de aplicare urmează să fie făcute publice, fiind nevoie apoi şi de aprobarea Executivului pentru intrarea lor în vigoare. Rămâne însă de văzut dacă traseul legislativ al noului document se va încheia până la finele anului în curs, sau dacă practicienii vor fi nevoiţi să mai aştepte pentru clarificarea situaţiei până în 2017.
Notă: La acest moment, una dintre dispoziţiile ordonanţei de Guvern care ridică mari semne de întrebare o reprezintă obligaţia contribuabililor de a transmite o situaţie actualizată, în termen de o zi lucrătoare, de la momentul oricărei modificări survenite. Mai multe detalii despre problemele întâlnite în practică sunt aici.
Atenţie! OG nr. 22/2016 stabileşte amenzi de până la 5.000 de lei pentru firmele care nu transmit online, în termenele impuse, situaţia datoriilor şi creanţelor. Din acest articol aflaţi pentru ce alte fapte pot fi sancţionaţi contribuabilii.
Comentarii articol (0)