Asigurarea RCA este reglementată, începând din data de 19 septembrie, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliței de asigurare RCA cu contractul RCA.
Concret, modelul noului document cu care se va face dovada încheierii asigurării RCA este inclus în Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016, ce va intra în vigoare vineri. Asta înseamnă că polița RCA mai poate fi emisă până joi, iar apoi va trebui folosit, la încheierea asigurării obligatorii, contractul RCA.
În principiu, contractul RCA va conține cam aceleași informații ce se regăsesc în prezent în polița RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea. Mai exact, contractul RCA, al cărui model este anexat articolului de față, va conține:
- numărul și data încheierii;
- părțile contractului;
- perioada de valabilitate;
- limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA;
- prima de asigurare;
- numărul ratelor și scadența acestora;
- intermediarul, dacă este cazul;
- clasa bonus-malus;
- numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului;
- numărul de identificare al vehiculului;
- statele în care acest document are valabilitate.
Bine de știut este că polițele RCA emise până la data de 22 decembrie își vor păstra valabilitatea, chiar dacă din 23 decembrie va fi folosit contractul RCA. Cu alte cuvinte, persoanele care dețin acum o poliță RCA nu vor fi nevoite să o preschimbe în contract RCA. Informația aceasta a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de un reprezentant al ASF.
Notă: Anexate la acest articol sunt modelul poliței RCA, ce mai poate fi emis asiguraților până joi, și modelul contractului RCA, ce va fi emis asiguraților începând de vineri.
Contractul RCA poate avea și o valabilitate de doar o lună
Contractul RCA se poate încheia pentru o perioadă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, după cum dorește asiguratul, prevede OUG nr. 54/2016. Totuși, prin excepție, contractul RCA poate fi încheiat și pentru mai puțin de o lună, după cum urmează:
- pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alte state membre ale Uniunii Europene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;
- pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile.
Referitor la plata primei de asigurare, aceasta se poate face fie integral, fie în rate, în baza acordului dintre persoana asigurată și asigurătorul RCA. „[C]ontractul RCA produce efecte și în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator și asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA”, scrie în ordonanță.
Atenție! Contractul RCA constituie titlu executoriu, potrivit actului normativ citat, pentru ratele scadente și neachitate de asigurat. Asta înseamnă că un asigurat poate fi executat silit mai ușor dacă nu-și plătește prima de asigurare, nefiind necesară acționarea acestuia în instanță.
Comentarii articol (8)