avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

rca

de curand am cumparat o masina sh ....daca o inmatriculez pe numele meu trebuie sa ii fac alt rca?acesta este valabil pana la sfarsitul anului....rca nu se face dupa seria de sasiu?multumesc?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 15:15, 15 Mai 2010
Trebuie sa incheiati o asigurare pe numele dvs. Fostul proprietar diferenta de prima de asigurare de la societatea de asigurare pentru perioada de la data vanzarii autoturismului pana la cea a expirarii acesteia.
Va sugerez sa mergeti si sa discutati cu juristul firmei de asigurari care a emis polita RCA.
Astazi m-am confruntat cu un astfel de caz cu o polita incheiata la Astra si am inteles ca exista o clauza speciala care permite continuitatea politei pina la data expirari ei si in cazul in care se schimba proprietarul autovehiculului.
Polita se incheie pentru autoturism si nu pentru posesor iar autoturismul se identifica prin "numarul de identificare" si nu prin titular si nici prin numar de circulatie.
Exista posibilitatea rambursarii sumei aferente perioadei reziliate dar aceasta suma o primeste fostul proprietar si nu in totalitate ci diminuata cu valoarea comisionului incasat de catre agentul de asigurari si probabil alte procente aplicate de firma.
Comisionul agentului de asigurari nu are nicio legatura.:)cu atat mai putin procentele.
Fostului proprietar i se returneaza (la cerere)diferenta de prima.
Exista posibilitatea continuitatii politei atunci cand utilizatorul(contract leasing)devine proprietar.Este singurul caz pe care il cunosc.
Elena are dreptate, inafara vehiculelor achizitionate in leasing, unde ramine asigurarea valabila pana la expirare, chiar daca utilizatorul din contractul de leasing a devenit proprietar. =D> nu se continua asigurarea.
Cat priveste incheierea asigurarii RCA, importante si obligatorii sunt atat datele de identificare ale masinii cat si cele ale detinatorului vehiculului, asta daca avem in vedere situatiile in care trebuie sa identifici partile implicate ale unui accident si, eventual recuperarile.
Ceea ce comenteaza colegul se refera la faptul ca, indiferent cine conduce vehiculul asigurat, daca produce un accident din vina sa, asigurarea este operationala si firma de asigurari trebuie sa despagubeasca, fapt adevarat.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
LIVIU TOMESCU a scris:


Polita se incheie pentru autoturism si nu pentru posesor iar autoturismul se identifica prin "numarul de identificare" si nu prin titular si nici prin numar de circulatie.




Cu tot espectul ce vi-l port, opinia mea este alta.
RCA = raspundere civila pentru accidente.
Autotuturismul nu poate sa raspunda pentru accidentele produse. Acesta raspunde la comenzile conducătorului auto. Prin urmare, in caz de accident raspunderea o poarta conducătorul auto, nu vehiculul in sine.
Din acest motiv asigurarea se incheie pe numele detinatorului/proprietarului autovehiculului. Asigurarea RCA este valabila si in cazul in care autoturismul este condus de o alta persoana, diferita de utilizator. Din acest motiv persoanele ce poseda mai multe autovehicule trebuie sa incheie asigurare RCA pentru fiecare autovehicul in parte.

Alte discuții în legătură

Vrea să fac rca pe numele unuia din utilizatori. În cazul unui eveniment, poate respinge asigurătorul despăgubirea din această cauză? Stefan Alexandroae Stefan Alexandroae Buna ziua , voi achiziționa un autoturism nou , pe numele meu. Eu nu am mai avut autoturisme deținute în proprietate , fostul autoturism a fost înscris pe ... (vezi toată discuția)
Pot fi emise 2 rca pentru acelesi autoturism? MONA PARASCHIVU MONA PARASCHIVU Buna ziua .Am semnat un contract de novatie in anul 2009 prin care am preluat ratele la un autoturism si am devenit utilizator cesionar.In luna decembrie 2009 ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca nepynepy nepynepy as dori sa stiu ce se intampla daca am produs un accident rutier din vina mea iar firma mea de asigurari nu vrea sa despagubeasca ? (vezi toată discuția)