"Potrivit Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, “persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania,(...) au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.”
Lipsa poliţei de asigurare RCA se sancţioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei.
De asemenea, se ia masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare se retrag (conform art. 112, alin 1, lit. s, respectiv art. 112, alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In cazul in care constata lipsa politei RCA, politistul rutier va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Certificatul de inmatriculare va fi restituit in momentul prezentarii documentului privind incheierea asigurarii "
Dupa cum spune legea :"persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania,(...) au obligatia sa se asigure pentru ..."!
Masina este in proprietatea firmei de leasing, deci obligatia este a lor, in concluzie si vina le apartine, asa ca nu vad de ce amenda trebuie sa fie pe numele utilizatorului!
Dupa parerea mea vina este comuna.
Firma de leasing, fiind proprietarul autoturismului, avea obligatia de a asigura autoturismul. Dvs., in calitate de utilizator, aveati obligatia de a avea asupra polita de asigurare. Rezolvarea cea mai simpla este sa impartiti frateste amenda cu firma de leasing.