ce sa fac am masina in leasing de trei ani si nu stiu am auzit si vazut ca multi au reusit sa faca rca ca utilizator persoana fizica eu la porsheleasing nu reusesc si as vrea daca se paote baza legala sau cum sa fac sa scap ca e dublu!
Multumesc de ajutor!
Pai ar fi bine daca ati convinge firma ca raspunderea civila este determinata in primul rand de culpa (vinovatie), care apartine, de cele mai multe ori conducatorului auto. De aceea, din punct de vedere juridic, RCA fiind o conventie, se poate incheia si intre posesorul (iar nu numai proprietarul) masinii si firma de asigurari.
Daca nu reusiti sa convingeti (calea amiabila), puteti contacta un avocat si incerca o cale judecatoreasca de obligare. Inteleg ca firma de leasing nu este de acord. Sau este vorba de firma de asigurari? Dar, de obicei, firma de asigurari nu prea mai cere ca proprietarul sa incheie asigurarea, acceptind si posesorul masinii ca pe un contractant valabil.
Potrivit Legii 136/1995,persoanele fizice si juridice care au in proprietate autovehicule supuse inmatricularii in Romania au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule.
Asiguratul trebuie sa aiba calitatea de titular al inmatricularii/inregistrarii.
Daca vehiculul se instraineaza in baza unor acte civile sub semnatura privata ramane valabila asigurarea existenta pana la data dobandirii calitatii de de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar.
In concluzie,asigurarea este incheiata de catre proprietar,persoana fizica sau juridica,rezultata din acte.
Exista o exceptie,cu privire la vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate urmare a incetarii contractului de leasing.In acest caz,daca exista o asigurare incheiata,ramane valabila pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrisa in polita daca noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentul de asigurare.O alta conditie este aceea ca prima de asigurare sa fie achitata integral.
Ce ati putut retine este ca proprietarul este obligat sa asigure masina.
Dar faptul ca vi se cere plata politei de catre proprietar (in baza acceptului dat prin contractul de leasing), ramane singura cale aceea de a solicita si primi aprobarea (tacita sau anexa la contract) pentru a achizitiona direct polita RCA. Daca in contract nu se regaseste obligativitatea imperativa fata de un anumit asigurator, ci numai la modul general "sa asigure", puteti chiar sa impuneti dvs. sa vi se recunoasca/admita asigurarea proprie.In orice polita exista rubrica "proprietar" si "utilizator" deci este perfect fezabila o asigurare facuta de utilizator pentru masina proprietarului.
Rca
cristianx004
de curand am cumparat o masina sh ....daca o inmatriculez pe numele meu trebuie sa ii fac alt rca?acesta este valabil pana la sfarsitul anului....rca nu se ... (vezi toată discuția)
Rca expirat
nicolaie.s
Buna ziua,
Vreau sa va descriu o situatie prin care am trecut si ma intreb ( si pe dumneavoastra ) cum ar fi trebuit procedat.
Am fost oprit de un echipaj ... (vezi toată discuția)