Fiscul primește date despre conturile închise sau deschise
ANAF află zilnic, începând de la 1 iulie, ce conturi bancare își deschid sau închid persoanele fizice și cele juridice. Concret, băncile sunt obligate să transmită lista cu acești contribuabili, datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori.
De asemenea, instituţiile de credit trebuie să comunice la solicitarea Fiscului, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.
Transmiterea datelor se realizează prin spaţiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii fac „upload” (încărcare) şi „download” (descărcare) de documente. Termenul de transmitere este de cel mult cinci zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la trei ani și de cel mult zece zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă mai mare de trei ani.
Notă: Mai multe informații despre cele expuse mai sus pot fi găsite aici.
Procurorii pot obține informații despre existența și conținutul conturilor
Din luna mai, procurorii au dreptul să obțină de la bănci anumite date despre situația financiară a unei persoane. Mai precis, aceștia pot cere, fără a avea aprobarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, informații despre existența și conținutul conturilor bancare. Totuși, trebuie reținut că procurorii pot solicita aceste date bancare în cazurile în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.
Înainte de această schimbare, procurorii aveau nevoie de încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi pentru a cere de la bănci date despre existenţa şi conţinutul conturilor bancare.
Noutățile introduse în mai nu vizează doar obținerea datelor referitoare la existența și conținutul conturilor bancare. Este permis procurorului să obțină și informații cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului sau inculpatului. Deși de obicei această măsură trebuie aprobată de judecătorul de drepturi și libertăți, procurorul poate obține informațiile și fără ea, însă doar în cazurile urgente în care obţinerea mandatului poate afecta cercetările.
Notă: În acest articol poți citi mai multe informații despre subiectul prezentat.
Comentarii articol (1)