1. Angajat în Italia cu normă întreagă sau cu normă redusă? Diferențe și drepturi
În cursul anului 2016, Curtea Supremă de Casație din Italia a stabilit că angajații cu contract de muncă cu timp parțial de muncă și cei cu contract de muncă cu normă întreagă trebuie să beneficieze de aceleași drepturi atunci când sunt încadrați la același nivel salarial. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Anul acesta, Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice a emis un ordin ce transpune o parte din prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și modifică procedura de atestare a pregătirii și experienței profesionale. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
3. În Italia, victimele violențelor domestice beneficiază de concediu plătit
În situația nefericită în care o persoană este victima violenței domestice, ea poate solicita un concediu cu o durată de maximum trei luni, pentru a participa la programe de protecție. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Pentru a reduce fenomenul demisiilor semnate în avans, autoritățile italiene au introdus noi proceduri de transmitere a demisiilor sau a deciziilor de încetare a relațiilor de muncă, și anume, în prezent, acestea se transmit prin mijloace electronice. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
5. Șomajul în Italia: când poți primi bani de la stat, dacă rămâi fără serviciu
Ajutorul de șomaj este un venit material ce se oferă persoanelor care și-au pierdut locul de muncă din motive neimputabile lor. Perioada în care se plătește această indemnizație este direct proporțională cu perioada de contribuție la asigurările pentru șomaj. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
6. Vă mutați în Italia? Aflați cum puteți exercita aceeași profesie ca în România
Recunoașterea oficială a calificărilor profesionale în Italia permite unui cetățean român ca, atunci când se mută în această țară, să-și exercite profesia acolo. Recunoașterea oficială a calificărilor se poate face atunci când profesia persoanei care-și schimbă reședința se găsește pe lista profesiilor reglementate. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
7. Sărbători legale în Italia: când poți să stai acasă, dar ești plătit ca și cum ai lucra
În Italia, ca și în România, există un număr de zile în care angajații nu se duc la muncă, dar sunt plățiți ca și cum ar face-o. Acestea sunt sărbători legale și, în Italia, ele sunt în număr de 12. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
8. Sistemul de pensii din Italia va fi modificat
Mai multe modificări ale sistemului de pensii din Italia au fost propuse în anul ce urmează să se încheie în curând. O parte dintre acestea sunt legate de pensia anticipată, de reunirea contribuțiilor, de mărirea valorii venitului pentru care nu se plătesc taxe etc. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Comentarii articol (1)