Printre domeniile atinse de noutățile referitoare la inspecțiile fiscale se numără metodele de control folosite de inspectori, prezentarea punctului de vedere al contribuabilului în urma efectuării controalelor sau simplificarea rambursării TVA într-o anumită situație.
Concret, în continuare găseşti informaţii despre:
- mărirea numărului de metode de control folosite de autoritățile fiscale;
- majorarea perioadei în care contribuabilul își poate prezenta propriul punct de vedere cu privire la rezultatele unei inspecții;
- reducerea duratei inspecției fiscale anticipate.
Noul sistem fiscal a adus unele shimbări de la 1 ianuarie
Numărul metodelor de control ce pot fi folosite în cadrul unei inspecții fiscale a fost mărit la 1 ianuarie, odată cu apariția noului Cod de procedură fiscală.
Concret, în afară de controlul prin sondaj și controlul electronic, a fost reglementat și controlul exhaustiv, ce „constă în activitatea de verificare a tuturor documentelor și operațiunilor, care stau la baza modului de calcul, de evidențiere și de plată a obligațiilor fiscale”, prevede Legea nr. 208/2015.
O altă noutate a fost și majorarea perioadei în care un contribuabil poate să-și prezinte în scris propriul punct de vedere referitor la constatările rezultate în urma inspecției fiscale.
Dacă până la 31 decembrie 2015 termenul era de trei zile lucrătoare de la încheierea inspecției, indiferent de categoria contribuabilului, de la 1 ianuarie 2016 acesta a crescut la șapte zile lucrătoare pentru marii contribuabili și la cinci zile lucrătoare pentru ceilalți contribuabili.
Notă: Citește aici pe larg despre noutățile introduse la 1 ianuarie 2016 în privința inspecțiilor fiscale.
Durata inspecției fiscale anticipate, în caz de rambursare de TVA, redusă
În situațiile în care, pentru rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), Fiscul decide să facă o inspecție anticipată, aceasta vizează de-acum doar perioadele pentru care se cere restituirea de bani.
Modificarea a fost introdusă recent prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016, astfel că autoritățile au micșorat, practic, durata inspecției fiscale anticipate. Totodată, asta înseamnă că cererile de rambursare ale firmelor pot fi soluționate mai repede decât până acum.
„În cazul inspecției fiscale anticipate, efectuate pentru soluționarea deconturilor cu sumă negativă de TVA, prin excepție de la prevederile art. 117 (din Codul de procedură fiscală, ce fac referire la efectuarea inspecției fiscale în termenul de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale - n. red.), perioada supusă inspecției fiscale va cuprinde exclusiv perioadele fiscale în care s-au derulat operațiunile care au generat soldul sumei negative a taxei. Dispozițiile art. 94 alin. (3) rămân aplicabile (rezerva verificării ulterioare se anulează la prescrierea dreptului de a stabili creanțe fiscale sau ca urmare a inspecției fiscale ori a verificării situației fiscale personale - n. red.)”, scrie în ordonanță.
Cu toate acestea, dacă autoritățile au suspiciuni de încălcare a legislației fiscale sau de stabilire incorectă a obligațiilor fiscale, prin operațiuni din afara perioadelor pentru care se cere TVA înapoi, inspecția fiscală poate fi extinsă.
Notă: Limitarea expresă a duratei inspecției fiscale anticipate este tratată pe larg aici.
Comentarii articol (0)