Regulile actualizate ale controalelor fiscale
1. Inspecția fiscală este de departe cel mai important și complex tip de control fiscal ce poate fi derulat de ANAF. Inspecțiile pot fi, în baza analizei de risc, fie parțiale, fie generale. Iar, ca metode, inspectorii pot face o inspecție prin sondaj, o inspecție exhaustivă sau o inspecție electronică. Inspecția se derulează numai după înștiințarea celui ce urmează să fie supus controlului. Principalele noutăți procedurale sunt introducerea notificării de conformare, schimbarea locului obișnuit de derulare a verificărilor și posibilitarea ca inspecția să se deruleze de la distanță fără prezența contribuabilului.
2. Controlul inopinat a suferit și el unele modificări importante, printre care stabilirea în mod expres că acesta poate fi făcut de organele de inspecție fiscală sau de organele fiscale competente să exercite verificarea situației fiscale personale, dar și introducerea posibilității de a fi derulat direct din birou fără prezența contribuabilului (cel puțin teoretic). Controlul inopinat se desfășoară fără înștiințarea în avans a contribuabilului vizat, însă acesta poate avea o durată maximă de doar 30 de zile. De principiu, este folosit atunci când autoritățile au indicii despre încălcări ale legislației fiscale.
3. Controlul antifraudă a primit o serie de actualizări prin care s-a conturat mai bine rolul său în activitatea de verificare a contribuabililor pe care o face ANAF. Controlul antifraudă este specific inspectorilor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, acesta fiind derulat, în principal, în baza analizei de risc. Controalele antifraudă sunt axate în mod special pe prevenirea și combaterea fraudei fiscale și a evaziunii fiscale, iar inspectorii se duc în control acolo unde identifică riscuri majore de neconformare, cei verificați nefiind anunțați în prealabil.
4. Verificarea documentară n-a scăpat nici ea de actualizarea regulilor, mai ales în contextul în care mediul de afaceri a reclamat în dese rânduri că are un cadru legal deficitar. Verificarea documentară (supranumită desk audit) se poate derula pentru stabilirea corectă a situației fiscale a unui contribuabil. Competența de desfășurare a desk audit-ului este stabilită, în mod expres, pentru organele de inspecție fiscală, organele de control antifraudă fiscală, organele fiscale competente să exercite verificarea situației fiscale personale. Practic, desk audit-ul este un tip de control fiscal ce se derulează exclusiv de la distanță, în birourile ANAF, fără ca persoanele vizate să fie notificate în vreun fel despre demararea sa.
5. Verificarea situației fiscale personale se derulează, cu privire la impozitul pe venit, în baza analizei de risc, în funcție de nivelul de risc stabilit. Mai exact, ANAF face inițial o comparație între veniturile declarate de persoana vizată și veniturile estimate de inspectori - problemele apar dacă diferența identificată este mai mare de 10% din veniturile declarate (dar nu mai puțin de 50.000 de lei). Abia după acest pas inițial se (poate) merge (și aici) către emiterea notificării de conformare sau către declanșarea controlului efectiv. Verificarea situației fiscale personale poate fi demarată doar dacă persoana vizată este anunțată în avans despre acest lucru de către inspectorii ANAF (prin avizul de verificare).
6. Controlul fiscal comun a fost introdus recent prin OG 16/2023, acesta neexistând anterior în regulile procedural-fiscale. În esență, vorbim de situația în care o autoritate dintr-un stat membru al UE cere unei autorități din alt stat membru al UE desfășurarea unui control comun într-un mod coordonat, convenit în prealabil. De obicei, un control comun vizează persoane față de care cele două autorități fiscale naționale au interese comune sau complementare. Scopul principal este, cel puțin teoretic, evitarea dublei impuneri la firmele care au o prezență în mai multe state din UE.
Bonus: Modificările procedural-fiscale aduse în decembrie 2022 de OUG 188/2022 sunt destul de ample, iar redacția noastră a scris o multitudine de articole despre ele și efectele lor în practică. Pentru a afla mai multe detalii despre noutățile ordonanței, urmărește secțiunea noastră specială de aici.
Tendințe în controalele ANAF
1. Ce a anunțat șeful ANAF în privința controalelor fiscale din acest an. În planurile oficiale ale autorităților se numără, conform lui Lucian Heiuș, președintele ANAF, domeniul TVA-ului, transporturile rutiere de bunuri riscante, grupurile de firme, dar și cei care au încasat bani de la stat în perioada pandemiei de coronavirus. Referitor la veniturile persoanelor fizice, acesta a spus că verificările vor viza atât domeniile specifice în care s-a constatat un risc mare de neconformare, cât și averile nejustificate. Recent, Lucian Heiuș a anunțat începerea controalelor la transportatorii rutieri de produse riscante și la comercianții online ce trimit colete cu plata în sistem ramburs.
2. La ce se așteaptă specialiștii în controalele fiscale din acest an. Lăsând deoparte noutățile procedurale ale controalelor fiscale, specialiștii se așteaptă ca verificările derulate de ANAF să se înmulțească în 2023, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau juridice. În privința inspecțiilor fiscale, se așteaptă o înmulțire a controalelor pe prețuri de transfer (ocazie cu care am prezentat și o serie de sfaturi utile vizând acest subiect), o menținere a ritmului controalelor privind TVA, în condițiile în care trebuie redus decalajul dintre estimările și încasările statului (avem aici câteva exemple de probleme de care se pot lovi contribuabilii), dar și o expunere mai mare la riscul recalificărilor fiscale. O înmulțire a controalelor este așteptată, de asemenea, în privința verificărilor documentare și a verificărilor situației fiscale personale a persoanelor fizice.
Bonus: Nu uita că poți urmări constant articolele scrise de redacția noastră despre controalele ANAF cu ajutorul secțiunii speciale de aici. Pentru o perspectivă mai amplă privind controalele la firme și la persoanele fizice (ale mai multor autorități, nu doar ale ANAF), poți urmări secțiunile noastre de aici și aici.