În primul trimestru al anului (perioada ianuarie - martie), au fost inițiate 516 verificări documentare și numai două verificări ale situației fiscale personale. În al doilea trimestru (perioada aprilie - iunie), au fost inițiate 454 de verificări documentare și numai patru verificări ale situației fiscale personale.
Atunci când vorbim de controale terminate la persoanele fizice, în primul trimestru au fost finalizate 25 de verificări documentare și 42 de verificări ale situației fiscale personale (au fost emise 27 de decizii de impunere). Iar în al doilea trimestru au fost terminate 138 de verificări documentare și 51 de verificări ale situației fiscale personale (au fost emise 39 de decizii de impunere).
Conform Codului de procedură fiscală, verificarea documentară (care este supranumită de autorități desk audit) se poate derula pentru stabilirea corectă a situației fiscale a unui contribuabil. Competența de desfășurare a desk audit-ului este stabilită, în mod expres, pentru:
- organele de inspecție fiscală;
- organele de control antifraudă fiscală (pentru întreg teritoriul țării);
- organele fiscale competente să exercite verificarea situației fiscale personale.
Verificarea situației fiscale personale se derulează, cu privire la impozitul pe venit, în baza analizei de risc, în funcție de nivelul de risc stabilit. Mai exact, Fiscul face inițial o comparație între veniturile declarate de persoana vizată și veniturile estimate de inspectori - problemele apar dacă diferența identificată este mai mare de 10% din veniturile declarate (dar nu mai puțin de 50.000 de lei). Abia după acest pas inițial se merge către emiterea notificării de conformare sau către declanșarea controlului efectiv.
Verificarea situației fiscale personale poate fi demarată doar dacă persoana vizată este anunțată în avans despre acest lucru.
Practic, verificarea documentară este un tip de control ce se poate derula mult mai repede și ce se poate finaliza mult mai ușor cu o decizie de impunere. În contextul în care autoritățile au tot anunțat public, în anii recenți, că vor favoriza tot mai mult controalele online, statisticile aferente primei jumătăți din 2023 arată o nouă confirmare că tendința, pe termen lung, este de a utiliza în special desk audit-ul.
Citește și:
- Ce politică de control au, mai nou, inspectorii Fiscul în relația cu firmele și persoanele fizice
- Persoanele fizice cu averi mari și rudele lor apropiate sunt monitorizate separat de către Fisc
- Pentru a depista riscurile la persoanele fizice, Fiscul se uită la achiziții, conturi bancare și banii direcționați către firmele proprii
Comentarii articol (0)