Atunci când analizează situația fiscală a persoanelor fizice, pentru a identifica riscuri ce pot fi incluse în noile notificări de conformare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se uită, printre altele, la achizițiile de bunuri, la banii din conturile bancare și la banii direcționați către firmele proprii. Această informație reiese dintr-un document publicat recent de ANAF pe site-ul propriu.
Scurtul ghid a fost publicat de ANAF în contextul în care
de aproximativ trei luni a fost implementată notificarea de conformare, un instrument prin care
persoanele fizice pot evita declanșarea unei verificări a situației fiscale personale. După primirea notificărilor, persoanele fizice au 30 de zile la dispoziție pentru a rezolva problemele sau a justifica riscurile identificate, altfel poate fi declanșată verificarea situației fiscale personale.
Documentul autorităților conține unele informații suplimentare, față de ceea ce găsim în legislație, referitoare la
ce anume analizează concret inspectorii, înainte de a trimite notificări de conformare, pentru a identifica riscuri fiscale.
1. Achizițiile de bunuri imobileÎn primul rând, inspectorii ANAF verifică dacă persoanele fizice au cumpărat imobile în perioada pentru care se face analiza de risc. Putem vorbi, astfel, de achiziția de locuințe sau de construirea de locuințe.
„Persoana fizică a achiziționat proprietăţi imobiliare / edificat construcții în cursul anului / perioadei de referință, valoarea acestor achiziții fiind preluată ca utilizare de fonduri în cadrul analizei de risc. Informațiile cu privire la achiziţiile de proprietăţi imobiliare sunt preluate din declarațiile 208 (Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal), depuse de notarii publici, și 209 (Declarație privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal), depuse de către persoana fizică având calitatea de vânzător, pentru tranzacțiile care se realizează prin altă procedură decât cea notarială ori judecătorească.De asemenea, în analiza de risc sunt preluate punctual (în cadrul analizelor de risc pentru cazuri punctuale efectuate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituţii ori autorităţi publice, precum şi de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice) informațiile certe cu privire la edificarea unor construcții de către persoane fizice”, scrie în documentul amintit.
2. Achizițiile de bunuri mobileÎn același timp, reprezentanții ANAF se mai uită și la achizițiile de bunuri mobile - adică autoturisme, motociclete, bărci sau chiar avioane. Informațiile sunt obținute în baza schimburilor parafate de ANAF cu alte entități:
„Persoana fizică a achiziționat, în cursul anului / perioadei de referință, autovehicule (autoturisme, autoutilitare, microbuze, motociclete, remorci etc.), mijloace de transport pe apă și/sau aeronave, valoarea (din documentele/informațiile disponibile organului fiscal central sau estimată pe baza informațiilor din surse deschise) acestor achiziții fiind preluată ca utilizare de fonduri în cadrul analizei de risc. Aceste informații privind achizițiile de bunuri mobile sunt obținute în temeiul protocoalelor sau acordurilor de colaborare şi schimb de informaţii încheiate, în condiţiile legii, între organele fiscale şi entităţile deţinătoare.”3. Veniturile din conturile bancareAutoritățile au acces de ceva timp la informații despre conturile bancare ale persoanelor fizice. Astfel, acestea pot identifica cu ușurință dacă în conturi apar sume suplimentare - de exemplu, din dobânzi.
„Disponibilul în conturile bancare ale persoanei fizice a crescut în anul de referință. Pentru această categorie, în cadrul analizei de risc cuantumul creșterii disponibilului este preluat ca utilizare de fonduri de către persoana fizică. Cuantumul creșterii disponibilului se estimează prin utilizarea informațiilor privind veniturile din dobânzi din declarațiile 205 (venituri declarate de entităţile cu domeniile de activitate specifice sectorului financiar-bancar) şi 201/212 (dobânzi străinătate) sau a celor obținute în baza protocolului de schimb de informații între ANAF și Asociația Română a Băncilor. Creșterea disponibilului se estimează în baza veniturilor din dobânzi declarate, la care se aplică o rată medie a dobânzii în anul de referință, sau pe baza informațiilor privind soldul inițial și soldul final al conturilor bancare”, este explicat în ghid.
4. Creditarea societățilorÎn cadrul analizei de risc la persoanele fizice, inspectorii se mai uită și pe creditele sau împrumuturile pe care acestea le fac, în principal, către companiile la care au acțiuni:
„Persoana fizică a creditat/împrumutat, în cursul anului / perioadei de referință, societatea/societățile comercială/e la care este asociat (împrumuturi evidențiate în contul 455) sau alte societăți (împrumuturi evidențiate în contul 462). Pentru această categorie, în cadrul analizei de risc, cuantumul creditelor/împrumuturilor acordate este preluat ca utilizare de fonduri de către persoana fizică.Estimările cu privire la împrumuturile acordate de asociați/acţionari propriilor societăţi comerciale se realizează pe baza diferenţelor înregistrate între soldurile sumelor datorate acţionarilor/asociaţilor (bilanțul societății, formularul F30 - contul 455) din ani succesivi (sold an curent - sold an precedent), ponderate cu procentul de participaţie deţinut la nivelul fiecărui an de către persoana fizică analizată. De asemenea, în analiza de risc sunt preluate punctual (în cadrul analizelor de risc pentru cazuri punctuale efectuate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituţii ori autorităţi publice, precum şi de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice) informațiile certe din documentele cu privire la creditarea societăților (fișele analitice ale conturilor contabile 455, 462, 167, contractele de creditare și documentele de plată).”5. Majorarea capitalului social al societăților sau achiziția de acțiuniTotodată, în analiza de risc privind persoanele fizice sunt luate în calcul atât majorările de capital social la care participă acestea, cât și achiziția de acțiuni la una sau mai multe companii:
„Persoana fizică a participat, în cursul anului / perioadei de referință, la majorarea capitalului social al societății/societăților comerciale la care aceasta are calitatea de asociat/acționar sau a achiziționat părți sociale/acțiuni la una sau mai multe societăți comerciale. Pentru această categorie, în cadrul analizei de risc, valoarea aportului la capitalul social este preluată ca utilizare de fonduri de către persoana fizică.Datele preluate de la Registrul Comerțului și valorificate în cadrul analizei de risc privesc exclusiv realizarea, de către persoana fizică analizată, a unui aport în numerar la capitalul social al societății/societăților comerciale la care aceasta are calitatea de asociat/acționar. Nu sunt evidențiate distinct situațiile în care majorarea de capital social se realizează prin alte modalități prevăzute de lege (încorporarea de rezerve, profit nerepartizat etc).”6. Plasamente în titluri de statMai departe, în documentul publicat de ANAF sunt amintite și investițiile realizate de persoanele fizice în titlurile de stat:
„Persoana fizică analizată a achiziționat titluri de stat, în cursul anului / perioadei de referință, prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, al subunităților Poștei Române, sau de la alte persoane fizice. Pentru această categorie, în cadrul analizei de risc, valoarea subscrisă este preluată ca utilizare de fonduri de către persoana fizică.”7. Pierderi raportate în declarațiile de venituriÎn fine, autoritățile mai aduc în discuție și pierderile raportate anterior de persoanele fizice prin declarațiile fiscale de venituri:
„Persoana fizică a raportat, prin declarația 200/212, pierderi din activități independente (comerciale) desfășurate în cursul anului de referință, respectiv pierderi din transferul titlurilor de valoare. Pentru această categorie, în cadrul analizei de risc, cuantumul pierderii este preluat ca utilizare de fonduri de către persoana fizică.”Atenție! În situațiile în care persoanele fizice
au obținut venituri neimpozabile sau scutite de impozit (și nu numai), care nu trebuie declarate, este necesar ca, în urma primirii notificării de conformare, să se transmită la ANAF documentele din care reiese natura veniturilor respective, perioada de realizare și modalitatea de încasare. Iar dacă persoanele fizice
n-au realizat utilizările de fonduri estimate de autorități sau le-au realizat în cuantumuri mai mici decât cele estimate, este necesară informarea ANAF despre aceste aspecte.
Comentarii articol (0)