avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Entitati afiliate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Entitati afiliate

Buna ziua.
In cadrul unei persoane juridice romane si o persoana juridica straina care au acelasi administrator, este posibil un imprumut din partea persoanei juridice straine, considerandu-se entitati afiliate.
Din cate stiu imprumutul intre doua persoane juridice nu este posibila, numai daca nu are specificat ca si obiect secundar de activitate acordarea de imprumuturi.
Pentru a fi entitati afiliate este necesar intocmirea unor documente.
Inregistrarea contabila este 5124=4551
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 12:32, 17 Noiembrie 2014
Firmele affiliate se pot imprumuta in anumite conditii.Daca sunt affiliate trebuie sa faceti un contract de imprumut .
Inregistrarile se fac 5121=451

Buna ziua,

In opinia mea in cazul acestui tip de afiliere(administrator comun), imprumuturile intre cele doua entitati nu se pot realiza in conditii legale. Singurele imprumuturi, oarecum agreate, se pot realiza in relatii de afiliere de tipul "mama-fiica".

Pentru mai multe informatii despre legalitatea acestor tipuri de imprumuturi si riscurile care decurg din aceasta practica cititi va rog aceste articole:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...

Numai bine
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
CONTABIUM, Contabil
Conform site ''lupupartners.ro''

''Imprumuturile intre partile afiliate pot fi reconsiderate de ANAF drept aporturi la capital, aceasta fiind o situatie des intalnita in practica, Pentru a evita o astfel de situatie care afecteaza profitul, companiile pot sa isi ia cateva masuri esentiale pentru a se asigura ca tranzactia pe care o vor efectua va respecta regulile acordarii unui imprumut intre parti afiliate.

Conform Codului fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului pretului pietei libere, potrivit caruia tranzactiile intre persoanele afiliate se efectueaza in conditiile stabilite sau impuse care nu trebuie sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre intreprinderi independente.

Un exemplu de astfel de operatiuni il reprezinta imprumuturile intre partile afiliate, care daca nu respecta conditiile mentionate anterior, atunci acestea pot fi reclasificate de ANAF inaporturi la capital.

In plus, din prevederile cuprinse legislatia fiscala deriva o serie de aspecte specifice de care firmele trebuie sa tina cont, pentru a inlatura riscul reconsiderarii tranzactiilor.

In experienta noastra practica am intalnit cazuri in care inspectorii ANAF au reclasificat imprumuturile acordate intre parti afiliate in aporturi la capital, aplicand principiul “substance over form” – “prevalenta economicului asupra juridicului“. Cu alte cuvinte, pe baza prevederilor din Codul fiscal, precum si a Liniilor Directoare OCDE privind Preturile de Transfer pentru Intreprinderi Multinationale si Administratii Fiscale, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie (de exemplu, un imprumut) care nu are scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia.

Astfel, reclasificarea imprumuturilor intre parti afiliate in aporturi la capital deriva din conditiile tranzactiei, un exemplu in acest sens fiind, cazul in care situatia financiara a societatii nu ar permite acesteia obtinerea unui imprumut de la o institutie financiara neafiliata, in aceleasi conditii.

Practic, in acest caz, autoritatile fiscale au concluzionat ca intre doua entitati independente conditiile imprumutului ar fi fost diferite si, astfel, tranzactia derulata intre entitati afiliate nu are substanta economica. In general, pentru a realiza aceasta reclasificare, se analizeaza substanta tranzactiei. Primii pasi in realizarea acestei analize presupun luarea in considerare a circumstantelor economice care au condus la necesitatea desfasurarii tranzactiei, valabile la data acordarii sumelor de bani, fara a permite influentarea rezultatelor analizei de evenimentele ce au loc ulterior acestei date. De asemenea, este important ca analiza sa se raporteze pe cat posibil la conditiile pe care o parte independenta le-ar fi acceptat intr-o situatie similara.

Reclasificarea imprumutului in aport la capital afecteaza profitul

In situtia in care ANAF constata ca imprumutul reprezinta de fapt aport la capital, acest lucru are consecinte asupra profitului. Mai exact, cheltuielile inregistrate cu astfel de imprumuturi, respectiv dobanda si diferenta de curs valutar, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Astfel, daca imprumutul nu este purtator de dobanda riscul de reclasificare creste. In cazul in care imprumutul acordat intre entitati afiliate este purtator de dobanda, dar totusi autoritatile considera ca este oportun sa procedeze la reclasificare in aport la capital acest fapt va determina, considerarea cheltuielilor cu dobanda si a diferentelor de curs valutar ca nedeductibile la calculul profitului impozabil fara a mai observa prevederile legate de gradul de indatorare.

In cazul unei reclasificari a imprumutului in aport la capital, avand in vedere faptul ca aportul la capital nu atrage cheltuieli ulterioare, cheltuielile inregistrate de contribuabil in legatura cu astfel de imprumuturi (de exemplu dobanzi, diferente de curs valutar etc.) vor fi considerate nedeductibile din punct de vedere fiscal si potential subiect de impozit pe dividende in cazul in care s-a realizat si plata efectiva a dobanzilor. Conditiile de acordare a imprumutului intre parti afiliate trebuie sa fie similare celor practicate intre entitati independente.

De asemenea, inainte de a contracta un imprumut de la o parte afiliata este recomandata luarea in considerare a unor aspecte precum:

- destinatia efectiva a sumelor imprumutate – spre exemplu, in masura in care sumele vor fi utilizate in vederea finantarii nevoilor de investitii sau a celor operationale zilnice, precum plata furnizorilor de materii prime, se poate sustine caracterul de imprumut a sumelor primite de la parti afiliate;

- disponibilitatea fluxurilor de numerar necesare pentru plata dobanzii si a principalului – capacitatea debitorului de a plati sumele datorate cu titlu de dobanzi si principal pot sustine caracterul de imprumut a sumelor primite de la parti afiliate;

- asigurarea consecventei formei contractuale care reglementeaza tranzactia intre parti afiliate cu natura efectiva a tranzactiei – denumirea formei contractuale, spre exemplu contract de imprumut, arata intentia partilor afiliate cu privire la natura tranzactiei; la polul opus, denumirea “contract de capital” poate inclina balanta spre o tranzactie constand in aport la capitalul social;

- includerea in cadrul contractual a informatiilor cu privire la rata de dobanda aplicabila si modalitatea de calcul, durata imprumutului, data rambursarii acestuia sunt elemente specifice unui imprumut si pot inclina balanta in favoarea acestui tip de tranzactie;

- includerea in cadrul contractual a obligatiei debitorului de a rambursa sumele primite la termene clare si a dreptului creditorului de a-si recupera sumele oferite pot dovedi intentia de restituire a sumelor oferite, si prin urmare caracterul de imprumut a tranzactiei desfasurate.

Cum se acorda imprumuturile intre partile afiliate?

Imprumuturile intre parti afiliate trebuie formalizate printr-un contract care sa reglementeze conditiile acordarii. Este necesar sa fie urmate regulile generale in ceea ce priveste imprumuturile intre societati nebancare si independente.

Dat fiind faptul ca vorbim de entitati afiliate, imprumuturile astfel acordate trebuie sa aiba in vedere reglementarile privind preturile de transfer astfel incat sa stabileasca un nivel al dobanzii care sa respecte principiul valorii de piata.

Tranzactiile de acordare de imprumuturi desfasurate intre parti afiliate fac obiectul legislatiei de preturi de transfer. Prin urmare, conditiile aferente acestora nu ar trebui sa difere de cele stabilite intre parti independente.

Astfel, incheierea unui contract de imprumut presupune, parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Intelegerea contextului economic al tranzactiei, respectiv care este scopul imprumutului.

2. Identificarea unor tranzactii comparabile pe piata desfasurate intre parti independente care sa justifice ca, in cadrul tranzactiei de imprumut intre parti afiliate ce urmeaza sa fie desfasurata, conditiile imprumutului (de exemplu nivelul ratei dobanzii) sunt in conformitate cu principiul valorii de piata. In acest sens trebuie efectuati pasii de mai jos:

- determinarea credit ratingului debitorului;

- analiza conditiilor imprumutului – data acordarii, moneda sumelor imprumutate, durata imprumutului, existenta garantiilor, gradul de senioritate al imprumutului etc.

- realizarea unui studiu in baze de date specializate (de exemplu LoanConnector, Bloomberg) pentru a identifica tranzactii comparabile desfasurate intre parti independente cu scopul de a determina intervalul de piata a costului imprumutului; – selectarea acelui punct din intervalul de piata care sa reflecte cat mai bine particularitatile imprumutului ce se va incheia intre partile afiliate.

Aceasta analiza este recomandat sa se pregateasca inainte de a desfasura efectiv tranzactia de imprumut, ea putand fi utilizata ulterior ca parte a dosarului preturilor de transfer, ajutand astfel contribuabilul sa isi sustina pozitia in fata autoritatilor fiscale.

3. Redactarea contractului de imprumut care trebuie sa reflecte substanta economica a tranzactiei.

4. Urmarirea derularii contractului in conformitate cu prevederile mentionate in acesta.

Ce sunt persoanele afiliate?

Conform Codului fiscal, o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;

b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;

c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

- prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica; -

a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;

- o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.''

Deci trebuie sa vedeti daca administratorul respecta si conditiile mentionate mai sus ca entitatile sa fie considerate parti affiliate
Posibilitatea de acordare imprumut este pusa doar in situatia in care firmele sunt affiliate si nu in cazul unui anumit tip de afiliere.Deci in concluzie numai daca sunt afilitate conform definitiei codului fiscal exista posibilitatea acordarii imprumuturilor.Dumneavoastra ati pus intrebarea daca e posibila acordarea imprumutului si nu daca acestea sunt reclasificate intr-un anumit fel de ANAF.
Intre entitati neafiliate nu se pot acorda imprumuturi tocmai pe considerentul ca nu acest domeniu de activitate in statut,respectiv ca o asemenea activitate poate fi desfasurata doar de banci,etc... autorizate pentru acordarea de credite.
Numai intre parti affiliate e permisa creditarea.

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditare societate MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)
Creditare societate ccomerciala Torahus Torahus CIne poate credita un SRL? O poate face o persoana juriddica ce nu este asociat si nici societate bancara sau cu activitate de creditare? Multumesc! (vezi toată discuția)