avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CREDITARE SOCIETATE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CREDITARE SOCIETATE

Buna ziua,
Va rog un tratament fiscal si juridic pt urmatoarea problema: o societate ( actionar intr-o societate) crediteaza firma la care este actionara cu 10000 lei ( ex), printr-un virament bancar. Documentul justificativ pentru aceasta operatiune care este ? ( contract, factura ). O firma poate credita alta firma chiar daca este actionar ( sau in aceasta calitate).Mentionez ca asociatii de la firma creditoare sunt asociati si la firma creditata.
Va multumesc
Buna ziua,

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, inclusiv de la asociat catre societate, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil .

Art. 2158
Notiunea. Capacitatea
(1) Împrumutul de consumatie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie, după o anumită perioadă de timp, aceeasi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natură si calitate.
(2) Atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

Conform Cod fiscal:

ART. 23 Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar;

(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.

(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:

a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi

b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului.


Trebuie acordata o atentie deosebita dobanzii percepute pentru acest imprumut, fiind o tranzactie intre parti afiliate:

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

21. persoane afiliate - o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:

(i) prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;

(ii) a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;

(iii) o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua.


In ceea ce priveste durata contractului aceasta genereaza un impact asupra obligatiilor declarative daca asociatul este persoana straina. Astfel, pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu asociatii persoane fizice sau juridice straine exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform art. 64 din Regulamentului BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe, completandu-se formulare ce vor fi apoi transmise la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica.
Din perspectiva Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism vor face obiectul raportarii la ONPCSB potrivit art. 15 din actul normativ mentionat mai sus numai operatiunile cu numerar in sensul art. 8 lit. k) din acelasi act normativ.


In concluzie, este posibila creditarea intre persoane juridice afiliate in conditiile aratate mai sus, si, da , se incheie un contract , nu o factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Entitati afiliate DANNUTZA85 DANNUTZA85 Buna ziua. In cadrul unei persoane juridice romane si o persoana juridica straina care au acelasi administrator, este posibil un imprumut din partea persoanei ... (vezi toată discuția)
Beneficiarul real al unei societati cu 2 asociati persoane juridice? alexank alexank Beneficiarul real al unei societati cu 2 asociati persoane juridice, poate fi administratorul? (vezi toată discuția)
Firme afiliate ionionescu106 ionionescu106 Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoare intrebare: Am 2 societati A si B. La societatea A este asociat unic domnul Popescu si administrator domnul ... (vezi toată discuția)