avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate

buna ziua

am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat .
in 2010,2011,2012 am avut dobanzi si dif de curs valutar nedeductibile ,de reportat .
in 2011 si 2012 in declaratia 101 la randul 15 nu a fost preluata val din anul precedent.
acum in iunie 2013 indeplinesc cele 2 conditii pentru deductibilitate (grad indatorare mai mic de 3 si cap proprii positive)./
in aceasta situatie pot utiliza toate sumele (2010=74437,2011-40375,2012=18027),sau doar suma declarata in declaratia 101 aferenta anului 2012?

va multumesc pentru orice raspuns
Buna ziua,

Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente acestor imprumuturi, cu exceptia dobanzilor si a diferentelor de curs valutar aferente creditelor contractate de la institutii de credit, institutii financiare nebancare sau alte entitati care acorda credite in conditiile legii, se supune criteriilor de limitare incluse in Codul fiscal.

Astfel, deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderile nete din diferentele de curs valutar inregistrate in legatura cu imprumuturi cu scadenta de peste un an, se supune testului referitor la gradul de indatorare. Daca gradul de indatorare al unei societati este mai mare decat trei sau in cazul in care capitalul propriu al societatii este negativ, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, referitoare la imprumuturile cu scadenta de peste un an, sunt nedeductibile. Totusi, cheltuielile considerate nedeductibile ca urmare a aplicarii acestei reguli se pot reporta in anii fiscali urmatori si devin deductibile in primul an in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

In plus, deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile este limitata prin raportare la un nivel maxim al dobanzii, situat in prezent la:
• 6% pentru imprumuturile in valuta, stabilita prin Hotarare de Guvern;
• 5,25% pentru imprumuturi in lei, reprezentand rata de referinta a dobanzii comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La randul 15 din declaratia 101 avem:
Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţele de curs valutar reportate din perioada
precedentă

deci trebuiau preluate.
Piuteti depune rectificativa la 101 pentru a repara eroarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad indatorare ilsssa ilsssa Asociatul unic crediteaza firma in25.07.2007 , in baza unui ctr. de creditare pe un an, fara dobanda, cu suma de ex.4000 eur La 31.12.2007 nu s-a facut ... (vezi toată discuția)
Veniturile din diferente de curs valutar aferente imprumuturilor asociat sunt impozabile avand in vedere scaderea cursului de schimb fata de cel de le 31.12.2009? nedelea crisan nedelea crisan Am o societate pe care a fost achizitionat un teren, sursa de finantare fiind imprumutul de la asociat , 100.000 euro. Societatea nu a inregistrat venituri de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar nicoleta_stan nicoleta_stan Referindu-ne la art 23 Cod Fiscal, la calculul impozitului pe profit, la un grad de indatorare >3 cheltuielile cu dobanzile si pierderea neta din diferente ... (vezi toată discuția)