avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general grad indatorare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

grad indatorare

Asociatul unic crediteaza firma in25.07.2007 , in baza unui ctr. de creditare pe un an, fara dobanda, cu suma de ex.4000 eur
La 31.12.2007 nu s-a facut reevaluarea acestui imprumut.
La 31.10.2008 se inregistreaza reevaluarea pt.31.12.2007 , 1174=4551 2500 ron ( a fost dif. nefavorabila)
Acesta suma a fost considerata deductibila integral.Se face rectificativa pt. 101, firma avand pierdere , rezulta o pierdere fiscala mai mare decat cea declarata initial.
La data de 25.07.2008 se face un act aditional prin care se prelungeste contractul de creditare cu inca 1 an.

cf. Cheltuielile cu dobanzile si diferente de curs valutar
Art. 23. - (1) Cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(2) In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.
(3) In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferente fiind supusa limitei prevazute la alin. (1). Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului

Inteleg ca la data de 31.12.2008 tb sa calculez grad de indatorare. La31.12.2008 din contul 665 consider nedeductibil doar suma aferenta creditarii (,, Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului '') in valuta sau toate sumele aflate in contul 665 .
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 21:52, 5 Aprilie 2011
Pai va reiese din calcul un grad de indatorare > 3 ca sa va puneti aceasta problema?
pai daca nu am gresit la calcul, grad indatorare >3
de fapt, dc societaea are pierdere eu inteleg ca aceste sume sunt nedeductibile integral
La calculul capitalului propriu se tine cont si de pierderile din anii anteriori (ex 2009 pierdere , 2010- profit) ?
ilsssa a scris:

de fapt, dc societaea are pierdere eu inteleg ca aceste sume sunt nedeductibile integral


Sunt nedeductibile doar ch.cu diferentele de curs valutar (diferenta neta) aferente imrumuturilor luate in calcul la stabilirea gradului de indatorare indiferent daca societatea este pe profit sau pierdere, daca gradul de indatorare este >3 sau capitalul propriu este negativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile din diferente de curs valutar aferente imprumuturilor asociat sunt impozabile avand in vedere scaderea cursului de schimb fata de cel de le 31.12.2009? nedelea crisan nedelea crisan Am o societate pe care a fost achizitionat un teren, sursa de finantare fiind imprumutul de la asociat , 100.000 euro. Societatea nu a inregistrat venituri de ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Diferenta curs de la reevaluare leasing vioviod vioviod Diferenta de la Reevaluarea de la sfarsit de luna a soldurilor in valuta ( leasing, banca) este deductibila ? (vezi toată discuția)