Verificarea personală se derulează, cu privire la impozitul pe venit, în baza analizei de risc, în funcție de nivelul de risc stabilit. Mai exact, ANAF face inițial o comparație între veniturile declarate de persoana vizată și veniturile estimate de inspectori - problemele apar dacă diferența identificată este mai mare de 10% din veniturile declarate (dar nu mai puțin de 50.000 de lei). Abia după acest pas inițial se merge către emiterea notificării de conformare sau către declanșarea controlului efectiv.
Și la acest control e folosită notificarea de conformare
Nu doar pentru inspecția fiscală avem, mai nou, notificarea de conformare, ca pas preliminar înainte de declanșarea controlului, ci și la verificarea situației fiscale personale.
Prin urmare, înainte de selectarea unei persoane fizice pentru verificarea personală, este posibil să se transmită o notificare de conformare (acest lucru va fi posibil în curând, după definitivarea regulilor procedurale).
Pe scurt, ideea este că, dacă reprezentanții ANAF identifică probleme fiscale la o persoană, aceasta este notificată în scris că are 30 de zile la dispoziție să se conformeze. Abia după acest termen se poate selecta persoana pentru verificări și se poate declanșa efectiv controlul.
„Pentru persoanele fizice identificate cu risc fiscal (...), organul competent cu efectuarea verificării situației fiscale personale transmite acestora, în scris, o notificare de conformare cu privire la riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării de către acestea a situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale. Prin notificare se comunică persoanei fizice că în termen de 30 de zile de la data comunicării notificării are posibilitatea depunerii sau corectării declarației fiscale. Până la expirarea acestui termen, organul fiscal central (...) nu întreprinde nicio acțiune în vederea selectării pentru verificarea situației fiscale personale”, scrie în Cod.
Începerea verificării trebuie anunțată
Verificarea situației fiscale personale poate fi demarată doar dacă persoana vizată este anunțată în avans despre acest lucru de către inspectorii ANAF.
„Prin situație fiscală personală se înțelege totalitatea drepturilor și a obligațiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie și a altor elemente de natură să determine starea de fapt fiscală reală a persoanei fizice pe perioada verificată. Înaintea desfășurării verificării situației fiscale personale, organul fiscal central are obligația să înștiințeze, în scris, persoana fizică supusă verificării în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de verificare”, este explicat în Codul de procedură fiscală.
Avizul indicat trebuie să facă referire la temeiul juridic al verificării, data de începere a controlului și perioada controlată, posibilitatea amânării controlului, dar și solicitarea anumitor acte. De principiu, persoana la care s-au identificat probleme trebuie să prezinte documente sau clarificări pentru a-și explica situația fiscală, dar și o declarație de patrimoniu și venituri.
„Organul fiscal central solicită persoanei fizice prezentarea, în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancțiunea decăderii, de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația sa fiscală. Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singură dată, la solicitarea justificată a persoanei fizice, cu acordul organului fiscal central. Persoana supusă verificării are obligația de a depune în termenul prevăzut (...) o declarație de patrimoniu și de venituri la solicitarea organului fiscal central. Solicitarea se face prin avizul de verificare”, dispune actul normativ.
Verificarea situației personale se face o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă. Iar reprezentanții ANAF trebuie să țină persoana verificată la curent cu constatările făcute pe parcursul controlului.
Controlul se derulează, de principiu, la un sediu al ANAF și ține maximum 270 de zile
Acest tip de control fiscal se derulează, de obicei, la un sediu al ANAF. Dar, la cererea celui verificat, controlul se poate derula fie la domiciliul său (din motive de imposibilitate fizică de deplasare), fie la domiciliul/sediul persoanei care-i acordă asistență de specialitate sau juridică. Verificarea personală se poate întinde pe o perioadă maximă de 270 de zile, care înseamnă aproape nouă luni de zile. Perioada efectivă e stabilită de reprezentanții ANAF.
„Durata efectuării verificării situației fiscale personale este stabilită de organul fiscal central și nu poate fi mai mare de 270 de zile calculate de la data începerii verificării fiscale. Data începerii verificării situației fiscale personale se înscrie într-un proces-verbal de constatare. Procesul-verbal se semnează de către organul fiscal competent și persoana fizică supusă verificării și se înregistrează la registratura organului fiscal. Perioadele prevăzute de lege sau stabilite de organul fiscal central pentru prezentarea documentelor și/sau a informațiilor solicitate nu sunt incluse în calculul duratei verificării fiscale”, este precizat în Cod.
Verificarea personală poate fi suspendată în anumite situații - de exemplu, pentru efectuarea unei expertize, pentru efectuarea de cercetări în vederea identificării unor persoane sau în vederea stabilirii realității unor tranzacții ori pentru solicitarea unor informații suplimentare de la terțe persoane sau de la autoritățile fiscale similare din alte state.
Finalizarea verificărilor și emiterea deciziei de impunere
Raportul de verificare este documentul care se întocmește la finalizarea unei verificări a situației fiscale personale, se arată în Codul de procedură fiscală. Documentul conține „constatările din punct de vedere faptic și legal”, iar la acesta „se anexează documentele care au stat la baza constatărilor, documentele întâlnirilor și orice alte acte care au legătură cu constatările efectuate în cauză.”
Practic, se organizează o întâlnire a inspectorilor cu contribuabilul pentru a se prezenta concluziile verificării și implicațiile lor fiscale. În acest sens, persoana controlată își poate exprima punctul de vedere cu privire la raport, ulterior întâlnirii.
„Data, ora și locul prezentării concluziilor se comunică, în scris, persoanei fizice, în timp util. Persoana fizică are dreptul să prezinte, în scris, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data prezentării concluziilor, punctul de vedere cu privire la constatările verificării situației fiscale personale, punct de vedere ce se anexează la raportul de verificare și asupra căruia organul fiscal central se pronunță în cuprinsul raportului”, scrie în lege.
În baza raportului, reprezentanții ANAF pot emite ulterior o decizie de impunere, dacă sunt stabilite sume suplimentare de plată, sau o decizie de încetare a verificării, dacă nu sunt stabilite sume suplimentare. Deciziile se comunică apoi persoanelor vizate.
Context și bază legală. Prin modificările aduse de OUG 188/2022, Guvernul a schimbat regulile verificării situației fiscale personale pentru a încuraja conformarea voluntară. Baza legală este reprezentată de articolele 138 - 147 din Codul de procedură fiscală, după actualizarea acestui act normativ prin OUG 188/2022 (ordonanța e aplicabilă din 29 decembrie 2022).